Sunday, October 19, 2014

MADINAH KAMI DATANG (AKU DAN MASJID NABAWI 2014 ) - BAB KHAS

Assalaamualaikum wbt,

Aku saja nak share beberapa foto lama dan yang belum aku tunjuk sekitar Masjid Nabawi....aku terasa rindu dan aku bantu  pembaca di luar sana  hilangkan rindu jugak....

HARI PERTAMA DI MASJID NABAWI
HARI PERTAMA DI MASJID NABAWI


Berkongsi sekitar  kawasan luaran dan sekitar Dataran Masjid Nabawi...











Berkongsi bahagian dalaman Masjid Nabawi termasuk Raudah dan sekitar Makam Rasulullah saw

SETIAP WAKTU MAGHRIB ADA YANG BERBUKA DI SINI



Berkongsi sekitar Raudah dan Makam Rasulullah saw,  ketika aku mencari peluang bersolat di Raudah.....memang terlalu padat...pada ketika itu....(umrah 2008 dulu tidak berhimpit begini.)...begitulah cabaran dan rezeki masing-masing untuk bersolat dan berdoa di Raudah.






TU DIA....AKU SEMPAT BERSELFIE SEMASA BERHIMPIT UNTUK SOLAT DI RAUDAH

 KARPET HIJAU RAUDAH
SELFIE KEDUA  MENUJU JALAN KELUAR PINTU UTAMA 

Hari kedua terakhir berada di Masjid Nabawi , rezeki dapat tengok payung besar di tutup...



SELFIE KETIGA....BELUM MAHIR LAGI...
Begitulah hampir setiap waktu solat di Masjid Nabawi....bila dah balik Malaysia mesti teringat2 dan rindu....hati sentiasa meronta untuk berada di Masjid Nabawi.....Insyallah entri khas Makkah dan Masjidil Haram kemudian nanti.....

Saturday, October 11, 2014

ANTARA TANGKAP GAMBAR SENDIRI TAHUN 1995, TRIPOD TAHUN 1999 DAN SELFIE 2014

Assalaamualaikum wbt,

Begitulah teknologi kamera dan handphone berkamera sekarang ini.....aku masih ingat masa aku mula2 snap gambar sendiri (sekarang orang panggil selfie) dengan kamera kompak Olympus  tahun 1995 di Melbourne atas tugasan rasmi ketika itu.....ada yang menoleh dan mungkin juga mereka mengata aku ni kurang waras atau aku terasa macam orang gila masa tu senyum sendiri dan snap foto sendiri dekat2 pulak tu.......hehehe. Aku mula2 'berselfie' secara tidak sengaja sebab masa tu mana ada perkataan selfie....yang ada ada masa tu snap foto sendiri...heheheh... di atas bas dua tingkat semasa bersiar2 di Melbourne.

GAMBAR SELFIE AKU YANG PERTAMA DI MELBOURNE  ZOO, AUSTRALIA
SELFIE YANG KEDUA....MUDA 19 TAHUN KETIKA INI

Bila balik ke Malaysia...ada yang melihat album aku dan ada sedara dan kawan2 yang menegur kenapa muka aku dekat sangat dengan kamera dan mereka terasa pelik....aku pun terasa semacam ketika itu.....aku tak sangka selfie jadi trend sekarang....hehehe...Masa tu yang ada hanya handphone biasa....belum ada yang berkamera......kamera pun guna yang filem.....(so bila nak snap foto sendiri, mana ada perkataan selfie masa tu....) snap foto kena hati2....kalau silap hangus satu dedahan......filem dulu-dulu  ada 36 dedahan sahaja dalam satu roll filem. ( yang maksima ketika itu)


DI TANGGA SHRINE OF REMEMBRANCE, MELBOURNE
SELFIE KEDUA

Sempat bersiar2 di Rialto Towers, Bangunan tertinggi di Benua selatan

SELFIE PERTAMA DI BUMBUNG RIALTO TOWERS, MELBOURNE
SELFIE KEDUA
Masa tu aku travel berseorangan dan segan nak mintak tolong dengan orang yang tidak dikenali untuk snap foto aku masa itu kecuali ada yang menawarkan diri dan bantu aku masa itu....

Tahun 1999 ketika tugasan rasmi aku lebih bersedia....tetapi sedikit bebanan dengan membawa tripod ke Ghana dan Guinea untuk tugasan rasmi dan ketika pulang aku singgah di Paris dan Amsterdam....sempatlah guna tripod dan bergambar sendiri dari jarak yang aku tentukan (sekarang orang guna monopod)

 GUNA TRIPOD PERTAMA KALI DI EIFFIL TOWERS , PARIS
HUJAN DAN KESEJUKAN KETIKA ITU
BASAH LENCUN...
BERLATARBELAKANGKAN ARC DE TRIOMPHE, PARIS
HUJAN DAN AKU KESEJUKAN MASA TU

Yang buat aku rasa sedih dan terkilan masa di Amsterdam tinggal lebih kurang 15 dedahan sahaja dari 36....kena berjimat cermat....pasang tripod , set timer dan berlari ke tempat bergambar....itulah trend masa itu....hehehe.....sekarang kamera canggih masih ada lagi timer..tapi orang lebih suka monopod...

 PERTAMA KALI GUNA TRIPOD DI AMSTERDAM
SANGAT SEJUK KETIKA INI...9 DEGREE CELCIUS..
POSING LAGI SEBELUM KE LT SCHIPHOL

Aku masih lagi selfie sekarang ini dengan smart hp yang jadi trend semasa sekarang....hehehehe. Ziarah Turki dan Umrah 2014....

SELFIE DI MAKAM ABU AYUB AL ANSARI
SELFIE DI  GOLDEN HORN, ISTANBUL, TURKI
SELFIE PERTAMA DI MASJID NABAWI
SELFIE TERBAIK AKU DI SAMPING BAITULLAH
SELFIE DI PUNCAK JABALRAHMAH

SELFIE YANG AKU PALING SUKA

Begitulah perubahan teknologi, aku bersyukur pada Allah swt kerana diberi peluang untuk mengalami teknolgi lama bergambar sendiri dan trend selfie sekarang ini.....Kedua perubahan yang jelas adalah....dulu2 aku kurus dan sekarang aku dah gemuk dan berisi..hehehehe

Monday, October 6, 2014

MAKKAH KAMI DATANG ( JEDDAH- ISTANBUL- KLIA)- BAB 20 (AKHIR)

Assalaamualaikum wbt,
(5 Februari - 6 Februari 2014)
Dari LT Jeddah lebih kurang jam 6 petang , pesawat menuju ke Istanbul , tiba di sana lebih kurang jam  8.30 malam.....Dalam kumpulan jemaah umrah kami ada 42 orang dan 2 kanak2....baru dapat namanya ni....sorang masih umur beberapa bulan (Adam)  dan sorang lagi mungkin dah 2 or 3 tahun.(Harris)..Untung kanak2 ini kerana dari usia baby dan kanak2 telah berpeluang ke Makkah, Madinah dan Turki. Rezeki mereka berdua. 


KALAU TAK SILAP BABY KECIK NI DARI PENANG...ADAM NAMANYA
KANAK2 INI DARI SELAYANG RASANYA...HARRIS NAMANYA..

Di Lapangan Terbang Jeddah,  fikiran aku melayang jauh memikirkan kebesaran Allah yang telah memberikan aku rezeki dan peluang bersama keluarga di Turki dan mengerjakan umrah....TQVM Ya Allah....terlintas lagi....giliran haji aku 2024....rezeki, kewangan, kelapangan, kesihatan dan yang mengusik hati dan jiwa aku...ada umur ke masa tu...Ya Allah  , Kau berilah aku peluang mengerjakan haji...Insyallah.

DI LT JEDDAH, WIFE DAN ADIERA MASIH CERIA , WALAUPUN LETIH
DANIAL DAN AMMAR, LETIH KATA MEREKA....TERUJA PULANG KE MALAYSIA
BUDAK2 MEMANG BEGITULAH...

Jadual penerbangan tepat dan mengikut masa.....lebih kurang 2 setengah jam kami selamat mendapar di LT Ataturk,Istanbul lebih kurang jam 8.45.....cuaca sangat sejuk ketika....sempatlah menghabiskan saki baki duit Turki Lira di terminal  dan yang paling best....masa  Ammar membeli Aiskrim....keramahan dan aksi penjual memang mencuit hati kami semua. (Mintak maaf tidak dapat nak insert video, hanya foto)



SERONOK TENGOK AKSI PENJUAL AIS KRIM DENGAN AMMAR
SALAH AKU....GAMBAR 'GOYANG'...AIS KRIM BELI SATU JE....AKSI PENJUAL AIS KRIM YANG BEST
Jadual penerbangan adalah pada jam 1.00 pagi...barulah mula terasa keletihan sementara menunggu pesawat....minda sudah berada di Malaysia pada ketika itu...hehehe. aku sempat candid beberapa foto anggota keluarga aku di LT Ataturk, Istanbul




Berada dalam pesawat lebih kurang 11 jam, dan pesawat selamat mendarat di KLIA lebih kurang 5.45 petang, 6 Februari 2014. Lega rasa hati....rindu Makkah dan Madinah pulak bertandang...

RUANG BAGASI KLIA.....
ALHAMDULILLAH SEMUA BAGASI -BAGASI DAH CUKUP
Selepas urusan imigresen dan beg-beg selesai kami bertolak pulang ke rumah dan selamat sampai ke rumah waktu maghrib. Alhamdulillah.......