Wednesday, July 8, 2015

MASJID AL UMM SEKSYEN 2 BDR BARU BANGI - APRIL 2014 (BAB 1)

Assalaamualaikum wbt,

Mengimbau turutan peristiwa tahun 2014 selepas pulang dari umrah dan ziarah Turki pada Feb 2014....kawan karib aku dan wife , Aslina Razak (Gina) beriya2 mengajak kami membeli rumah di kawasan ini. Gina yang menjaga projek ini.....sudah setahun dia memujuk....biasalah harga rumah ni agak mahal dan tinggi....tetapi lebih rendah berbanding harga di Putrajaya atau Kuala Lumpur....antara pujukan Gina..."Abang Rosli, Has (panggilan kepada wife saya)....ada masjid depan rumah ni"...bayangkan setahun kami tidak pun ke lokasi rumah ini sebab tidak mampu (aku akan buat entri khas pasal rumah ini akan datang)....

Masa bulan April 2014 aku datang tu...terkejut tengok kawasan tu sekarang......tersergam 6 biji rumah.....depan rumah ini ada sebuah Masjid baru dalam kerja-kerja tapak dan menanam cerucuk....

Kawasan ini sebelum ini adalah semak samun dan penuh dengan pokok2 hutan....adalah dekat-dekat 5 tahun aku tidak ke lokasi ini....

Tetiba hati terdetik tengok saiz rumah 6 Residence....dan Masjid Al - UMM....

Masjid Al UMM
view dari bilik tidur utama rumah no 3 , pilihan kami
(tapi belum beli lagi)

Balik rumah aku dan wife....berbincang panjang lebar tentang rumah.....tentang lokasi dan tentang Masjid depan rumah baru yang kami tengok....

Thursday, July 2, 2015

SEMUANYA DARI ALLAH (KUASA DAN JAWATAN)- BAB 9

Assalaamualaikum wbt,


Sepanjang 29 tahun bekerja aku dah tengok ramai yang bermula dari bawah dan bila naik pangkat....mula lupa dan mula meninggi diri....ye lah pangkat dah besar....kuasa pun besar.....kita yang di bawah dipandang rendah dan sengkek...

Ada yang masa belajar dulu bukan main hormat pada kita....bila dah lama dan pangkat lebih tinggi dari kita...barulah nampak belang mereka....kena ingat langit tidak selalu cerah  dan kita bukannya sentiasa di atas.

Aku bukan doa yang tidak baik cuma sekadar ingin tengok mereka ini agar simpan rasa hormat dan jangan lupa pada jasa kita yang pernah jaga mereka dulu.

Namun begitu, ada juga sorang dua dah jadi kawan baik walaupun mereka berpangkat tinggi dan pesan pada aku agar menegur mereka jika mereka terlalai atau lari dari landasan...Alhamdulillah.

Cuma yang aku tidak faham segelintir ini yang seolah2 merekalah paling hebat dan suka mendabik dada merekalah yang terhebat.....dan sangat menyakitkan hati apa bila yang muda2 ni mencebik, menidakkan pengalaman orang lama dan suka mengatakan orang lama 'slow'....memang tidak dinafikan ada yang otai yang kerja sedikit slow....tetapi mereka jarang buat salah sebab pengalaman mereka...

Ada jugak yang aku tengok....masa mula kerja.....dah mula menunjukkan perangai yang menyakitkan hati...lama-lama Allah tarik nikmat kerja mereka....huruhara dan menderita...hampir hilang jawatan dan hilang kerja.....baru tau langit tinggi atau rendah......kena ingat semua Allah bayar 'cash' sekarang ni....

Ada jugak yang muda2 sebab terlalu bercita2 tinggi dan cepat nak naik maka ramai jugak yang jatuh terduduk dan ada yang terpaksa mencari kerja di tempat lain sebab dah malu dan ada jugak sebab tidak mendapat pangkat atau hajat yang mereka hajati.....mudah saja.....kalau tak suka  berhenti atau cari kerja lain atau bukak bisnes sendiri....pilihlah pangkat apa yang kau suka dan letak atas bisnes kad tu.....

Yang penting masa bekerja kerana Allah, jangan tabur pasir dalam periuk nasi orang, jangan suka2 susahkan orang atau menyakiti orang dan jangan fitnah orang.....apalah salahnya memudahkan semua orang..bagi orang happy dan bekerja sebagai satu pasukan agar syarikat kita terus maju dan makmur....aku faham manusia ini tidak sama....ada yang sederhana, ada yang slow dan ada yang laju.....tetapi kita kena ingat setiap manusia yang Allah jadikan mesti ada kekuatan dan kekurangannya. 

Aku teringat dengan beberapa boss lama aku....menggunakan kekuatan aku masa bekerja dan menegur face to face setiap kelemahan aku...sejak akhir2 ini aku rindu dengan seorang dua boss lama aku yang dah lebih 8 tahun pencen.....mereka ni sangat istimewa....mereka baik dan membantu dan memandu cara kita bekerja....

Allah berfirman dalam surah A-Li ‘Imran ayat 26 & 27.
Yang bermaksud: Katakanlah (wahai Muhammad): "Wahai Tuhan yang mempunyai kuasa pemerintahan! Engkaulah yang memberi kuasa pemerintahan kepada sesiapa yang Engkau kehendaki, dan Engkaulah yang mencabut kuasa pemerintahan dari sesiapa yang Engkau kehendaki. Engkaulah juga yang memuliakan sesiapa yang Engkau kehendaki, dan Engkaulah yang menghina sesiapa yang Engkau kehendaki. Dalam kekuasaan Engkaulah sahaja adanya segala kebaikan. Sesungguhnya Engkau Maha Kuasa atas tiap-tiap sesuatu. "Engkaulah (wahai Tuhan) yang memasukkan waktu malam ke dalam waktu siang, dan Engkaulah yang memasukkan waktu siang ke dalam waktu malam. Engkaulah juga yang mengeluarkan sesuatu yang hidup dari benda yang mati, dan Engkaulah yang mengeluarkan benda yang mati dari sesuatu yang hidup. Engkau jualah yang memberi rezeki kepada sesiapa yang Engkau kehendaki, dengan tiada hitungan hisabnya". 

Huraian: Allah menyuruh RasulNya supaya menyampaikan kepada manusia, bahawa Allahlah yang memiliki/mempunyai kekuasaan yang sebenarnya. Dia berikan kekuasaan kepada siapa yang dikehendakiNya dan di cabutNya kekuasaan kepada siapa yang dikehendakiNya. Semuanya menurut ketentuan Allah dalam cara memberi atau mencabut pemberianNya. Dia berikan kemuliaan/kebesaran kepada sesiapa yang dikehendakiNya. Dia menghinakan atau merendahkan sesiapa yang dikehendakiNya kerana kerendahan moralnya sendiri.

Semua urusan adalah di tangan Allah yang baik maupun merupakan yang buruk. Dialah yang memberi kebahagian dan yang mendatangkan penderitaan bagi yang layak menerimanya.

Wednesday, June 24, 2015

KANDUNGAN BLOG DAH LAIN.....!!!!

Assalaamualaikum wbt,

Beberapa bulan lepas, anak bongsu aku Ammar Zikri memberitahu ada kawan dia baca blog aku..... kawan dia kata blog aku sudah lain dan  kurang menarik sebab dah kurang cerita pasal umrah dan ziarah....terkedu jugak aku....Allahuakhbar....kalau boleh memang aku nak cerita setiap masa dan berkongsi umrah, ziarah atau haji.....Aku masih belum buat haji  dan aku hanya haji kecik.......tapi ramai yang panggil aku haji....aku anggap itu doa mereka. 

Memang aku tidak menafikan kandungan blog aku ada banyak kurang, mungkin kurang gambar...kurang citer2 menarik, kurang isi dan kurang macam2 lagi. Apapun terima kasih atas pandangan dari semua orang.

Aku tidak ada sebarang alasan konkrit....yang pasti masa untuk berblog makin kurang, kebetulan Unifi tiada di rumah baru.....kalau nak mengarang aku ke rumah lama untuk upload gambar dalam blog.....aku jugak sudah kurang buat kerja luar atau outstation dari negeri Selangor....semuanya kurang.

Kepada pembaca blog aku....aku mohon maaf . Insyallah aku akan cuba cari masa untuk update blog selalu dan cuba post dengan gambar2 pulak.....


Friday, June 19, 2015

SELAMAT BERPUASA

Assalaamualaikum wbt,

Pertama mohon maaf sebab dah masuk puas hari kedua baru buat posting ini.

Kedua Mohon ampun dan maaf kepada semua pembaca sempenan bulan Puasa dan jika ada salah dan silap harap dimaafkan.

Ketiga Selamat menjalani ibadah puasa dan kita sama-sama menambah amal ibadat di bulan yang penuh berkat ini. Aamiin. Insyallah.

Friday, June 12, 2015

SEMUANYA DARI ALLAH - (BAB 8) PEPERIKSAAN SRP

Assalaamualaikum wbt,

Oktober 1978.....peperiksaan Sijil Rendah Pelajaran atau SRP berdebar semacam.....di luar aku jugak ada kelas tuition di New Town  (State). Persiapan aku memang agak rapi,  arwah ibu aku yang bersungguh2 mahukan aku amik kelas tambahan dengan yuran RM 28.00 sebulan. Masuk bab ni aku tersangat sedih.....ibu aku sanggup buat kerja tambahan iaitu kerja membasuh kain dan baju di rumah seorang taukeh Cina dengan bayaran RM 35.00 sebulan.....semata2 nak bayar yuran tuition aku.....besar sungguh pengorbanan ibu aku...Allahuakhbar...aku masuk kelas tuition sejak bulan Feb ke September 1978....

Aku berjanji dengan ibu, aku nak buat yang terbaik masa SRP dan seterusnya ke SPM dan masuk Universiti.....cumanya bila bab masuk Unversiti aku terasa kabur dan terasa macam tidak layak je nak masuk Universiti sebab aku bukan pelajar yang cerdik dan jugak dari keluarga yang sangat susah....Allah Maha Mengetahui isi hati aku dan ibu aku....

Sepanjang tahun 1978 aku enjoy dengan pelajaran aku masa itu, walaupun ada sedikit tekanan dari arwah ibu, aku selalu pesan ibu...doakan aku berjaya,  Di sekolah dan tuisyen pulak aku tiada tekanan sebab aku suka dengan semua matapelajaran aku ketika itu...

Alhamdulillah....selepas Krismas Disember 1978 keputusan SRP diumumkan....keputusan aku boleh tahanlah.....aku layak untuk mohon memasuki Sekolah Teknik......aggregat dan keputusan subjek cukup untuk mohon dan isi borang.....Allah gerakkan hati untuk mohon masuk sekolah Teknik.....ketika itu Sekolah Teknik dan  sekolah Vokasional memang berbeza....ramai orang kata Teknik banyak teori dan vokasional banyak praktikal.....

Yang pasti arwah ibu dan bapa aku tidak ada halangan untuk aku mohon ke Sekolah Teknik....next entri ....Sekolah Teknik...

Allah berfirman dalam surah Al-Baqarah ayat 284.
Yang bermaksud: Segala yang ada di langit dan yang ada di bumi adalah kepunyaan Allah. Dan jika kamu melahirkan apa yang ada di dalam hati kamu atau kamu menyembunyikannya, nescaya Allah akan menghitung dan menyatakannya kepada kamu. Kemudian Ia mengampunkan bagi sesiapa yang dikehendakiNya dan menyeksa sesiapa yang dikehendakiNya (menurut undang-undang peraturanNya) Dan (ingatlah), Allah Maha Kuasa atas tiap-tiap sesuatu. 

Allah telah memberi jaminan akan mengampun terhadap sesiapa yang hendak diampuniNya. Terutama kepada orang-orang yang bertaubat serta beriman dan beramal soleh...

Wednesday, June 10, 2015

MEREKA YANG ADA BANYAK NYAWA - (BAB 2) PENUNGGANG GILA2

Assalamualaikum wbt,

Sejak helmet dikuatkuasakan seluruh Malaysia tahun 1981.....kes maut kemalangan motosikal memang berkurangan kecuali kes kemalangan yang serius seperti termasuk bawah lori treler atau berselisih dengan kenderaan berat yang akibatkan leher penunggang motosikal maut. Aku memang tidak membuat sebarang kajian , cuma berdasarkan pandangan kasar sahaja. 

Aku sendiri pernah kemalangan motosikal pertengahan Januari 1981 di kawasan Tongkah, berhampiran dengan Morib ketika pulang ke rumah abah aku di Kg Batu Laut, anjing melintas tengah2 jalan.....aku tidak sempat mengelak dan terus langgar anjing tu....darah anjing penuh kat motosikal aku dan seluar aku....mandi air tanah aku masa itu untuk bersamak...motosikal aku GP 100 turut disamak. 

Lebih kurang 2 minggu lepas tu abah aku pulak meninggal akibat darah tinggi (dalam surat kematian akibat sakit tua).  Berselisih maut orang dulu2 cakap...Semuanya Allah dah tentukan.

Berbalik pada cerita motosikal... dalam tahun1981 sekali lagi , beberapa bulan selepas itu aku balik sembahyang Jumaat, salah aku kuar simpang x brek....dilanggar kereta pulak....melambung hanya dengan berkain sahaja....terjatuh atas jalan...nasib baik umur nak panjang masa tu....hidup lagi aku ...motor rosak teruk.

Ketiga,1981 jugak...Ogos 1981 rasanya aku baru balik dari Balai Polis Batu 3, Shah Alam...(tengok motor kawan aku yang rosak teruk....kawan aku itu meninggal dilanggar treler betul2 depan BP Batu 3 tu)....sampai di Klang aku tetiba terlihat bola melintas..aku brek....kereta belakang tak sempat brek..dia langgar motor aku...kemek mudguard aku...aku jatuh terduduk atas jalan....tiada sebarang kecederaan..cuma seluar jeans aku koyak....semua kemalangan aku agak tidak serius...aku boleh berjalan dan start motor semula,,,aku bersyukur umur nak panjang....sampailah aku jual motor aku pada tahun 1989 aku beli kereta second hand...

Sejak akhir2 ni aku takut dan seriau tengok ramai penunggang motor yang gila2 dan melulu....aku cukup bimbang bila mereka jatuh atau melintas@ciluk depan kereta aku.....tapi itu lah yang aku hadapi di KL, Shah Alam dan Bangi semasa pergi balik kerja....malah ada yang lebih berani....mereka berada di tepi kereta aku untuk amik 'angin' kereta aku....seolah2 berlumba....tapi mereka ni hampir semua motor 'nyamuk'...yang bising tapi bukan laju pun...lagak je lebih.....mereka tak perlu menunjuk...sebab semuanya aku dah lalui dan buat dulu2...buatlah apapun...yang rugi motor kecik jugak...yang mudah jatuh yang mudah berlanggar kalau tidak berhati2...

Aku hanya boleh berdoa agar mereka tidak terjatuh depan aku ataupun tidak menyusahkan aku dan orang lain...tahun 1980 pernah penunggang jatuh depan aku dan macam nyawa2 ikan.....aku tolong alih motor dia sahaja....aku tak berani pegang atau alihkan orang tu...berhampiran dengan jalan motor Mid Valley sekarang......pengalaman ini mengajar aku tentang bahaya penunggang dan pembonceng motosikal ini. Next entri...penunggang tidak cukup umur....


Thursday, June 4, 2015

CONTOH PEMIMPIN YANG BAIK

Assalaamualaikum wbt,


Riwayat: al-Bukhari
Hadith: 
Daripada  Aswad bin Yazid katanya, ditanyakan kepada Aisyah RA, “Apakah yang dilakukan oleh Nabi SAW dirumahnya?” Aisyah menjawab “Beliau membuat tugas keluarganya, iaitu membantu kerja keluarganya, lalu apabila masuk waktu sembahyang Baginda pun keluar untuk bersembahyang.”
Huraian Hadith: 
  1. Seorang suami digalakkan membantu kerja-kerja dalam rumahtangga disamping tidak mengabaikan ibadat dan peranan di dalam masyarakat termasuk sembahyang jemaah di awal waktunya.
  2. Contoh pemimpin yang baik ialah mereka yang dapat melaksanakan tanggungjawab terhadap rumahtangga dan negara.