Wednesday, February 22, 2017

ADAB KETIKA MENGUAP

Assalamualaikum wbt,


Daripada Abu Said al-Khudri RA katanya, Rasulullah SAW bersabda, “Apabila seorang di antara kamu menguap, maka hendaklah ia meletakkan tangannya ke mulut kerana sesungguhnya syaitan akan masuk ke mulut sekiranya tidak ditutup ketika menguap.”
(Hadith Riwayat Muslim) 
Huraian Hadith :
  1. Dituntut oleh Islam meletakkan tangan dan lain-lain ke atas mulut ketika menguap. Tujuan berbuat demikian adalah untuk menghalang syaitan masuk ke mulut sehingga orang tersebut dikuasai oleh syaitan.
  2. Makruh bagi orang yang menguap mengeluarkan suaranya ketika menguap, sesungguhnya syaitan itu sangat suka kepada orang yang lalai dalam apa keadaan sekali pun. 
Sumber :Kitab Riyadhus Salihin

Thursday, February 16, 2017

ANTARA BEBERAPA MASJID DI BANDUNG

Assalaamualaikum wbt, (Disember 2012)

(Artikel ini aku karang dalam tahun 2013....terlupa dan terlewat untuk aku post dalam blog ni....lanjutan daripada program perasmian Masjid Abu Bakar As Shidiq di KG BABAKAN JAWA, DESA BOJONGLOA, KECAMATAN RANCAEKEK, KABUPATEN BANDUNG, JAWA BARAT)

Aku sempat merakam beberapa foto Masjid yang kami sempat singgah dan lalui....di Pasar Baru,  Masjid Bandung raya, Masjid Abu Bakar As Shidiq, Masjid Raya Lembang dan Masjid Seriemas



MASJID RAYA BANDUNG, PROPINSI JAWA BARAT DARI BUMBUNG PASAR BARU
MASJID HASIL USAHA KELAB HAJI MUDA DAN SEMUA PENDERMA DARI SELURUH DUNIA
KG BABAKAN JAWA, DESA BOJONGLOA, KECAMATAN RANCAEKEK, KABUPATEN BANDUNG, JAWA BARAT
UNIK MASJID INI SEAKAN BERADA DI EROPAH DENGAN BENTUK BINAANNYA

Semua masjid ini kenangan manis aku dan rombongan ke Bandung bulan Disember 2012.

Wednesday, February 8, 2017

SABAR MENGHADAPI KESUSAHAN

Assalaamualaikum wbt,

Daripada Aishah RA katanya, “Rasulullah SAW wafat dan meninggalkan baju besinya yang digadaikan kepada seorang yahudi dengan tiga puluh gantang gandum.”
(Hadith Riwayat al-Bukhari dan Muslim)
Huraian Hadith :
  1. Islam menyuruh umatnya supaya bersabar menghadapi kesusahan dan kesempitan hidup.
  2. Islam melarang umatnya daripada bersusah payah mencari kesenangan hidup di dunia yang boleh melalaikan daripada mengingati Allah SWT.
  3. Harus bermuamalah dengan ahli kitab.
  4. Rasulullah SAW membuat gadaian kepada orang yahudi sedangkan dikalangan sahabatnya sendiri ada yang kaya kerana bertujuan menyatakan keharusannya, atau kerana bimbang sahabat tidak mengambil apa-apa bayaran daripada Rasulullah SAW atau cagaran malah mereka akan memberikan apa yang dihajati oleh Rasulullah SAW tanpa sebarang bayaran.
  5. Harus berhutang bagi mereka berniat untuk membayar, dan harus pula membuat gadaian.
Sumber :
 Kitab Riyadhus Salihin

Friday, February 3, 2017

SUNAT MENDAHULUKAN ANGGOTA KANAN

Assalaamualaikum wbt,


Daripada Aishah RA katanya, “Bahawa Rasulullah SAW suka mendahulukan anggota kanan dalam semua perkara yang dibuatnya seperti Baginda bersuci, menyikat rambut dan memakai seliparnya.”
(Hadith Riwayat al-Bukhari dan Muslim)
 Huraian Hadith :
  1. Mendahulukan anggota kanan di dalam semua perbuatan yang baik seperti bersuci, menyikat rambut, memakai selipar dan lain-lain adalah mengikut sunnah Rasulullah SAW.
  2. Bersuci, menyikat rambut, memakai selipar dengan mendahulukan sebelah kanan hukumnya sunat.
Sumber :
Kitab Riyadhus Salihin

Monday, December 19, 2016

" TUNTUTLAH ILMU "

Assalaamualaikum wbt,

Daripada Abu Hurairah RA bahawasanya Rasulullah SAW bersabda, “Sesiapa yang menempuh satu jalan untuk mencari ilmu pengetahuan, maka Allah memudahkan baginya satu jalan untuk menuju ke Syurga”.(Hadith Riwayat Muslim)

Huraian Hadith : 

  1. Orang yang menuntut ilmu akan mendapat kemudahan dan pertolongan daripada Allah SWT, dan mendapat ganjaran Syurga di akhirat kelak.
  2. Orang yang berilmu pengetahuan mempunyai kelebihan tertentu kerana ia dapat memberi petunjuk kepada kebaikan dan dapat membezakan yang hak dengan yang batil.
  3. Orang yang menuntut ilmu akan dapat memberi faedah kebaikan pada dirinya, masyarakat dan negara.
Sumber :Kitab Riyadhus Salihin

Sunday, December 4, 2016

KELEBIHAN SOLAT DI MASJID

Assalaamualaikum wbt,

Daripada Abu Hurairah RA bahawa Nabi SAW bersabda, “Sesiapa yang pergi ke masjid di waktu pagi atau petang, Allah SWT menyediakan untuknya sesuatu hidangan yang biasa diberikan kepada tetamu syurga bagi setiap kali ia pergi ke masjid sama ada pagi atau petang”.
(Hadith Riwayat al-Bukhari dan Muslim)
Huraian Hadith :
  1. Allah SWT sangat memuliakan hamba-Nya yang rajin pergi ke masjid untuk beribadat sama ada di waktu pagi petang dengan nikmat-nikmat yang besar dan teristimewa daripada hamba-hamba-Nya yang lain.
  2. Orang yang beramal soleh lagi bertaqwa akan mendapat ganjaran pahala dan nikmat yang berganda-ganda di akhirat kelak.
Sumber :
Kitab Riyadhus Salihin

Monday, October 31, 2016

RUMAHKU SYURGAKU - SAYUR-SAYURAN (BAB 12)

Assalaamualaikum wbt,

Antara bulan Mei hingga November 2015....sempat jugaklah aku berjinak-jinak dengan pokok sayuran seperti kailan, kangkung, terung dan bendir....cabaran utama untuk menyiram pokok dua kali sehari...pagi dan petang....tapi aku gagahkan jugak.


ANAK KAILAN
ANAK KANGKUNG
POKOK BENDIR
POKOK TERUNG
CILI API

Selepas beberapa lama , akhirnya merasalah jugak hasil sayur tanaman ini walaupun tidak sesubur yang beli di pasar , tetapi satu kepuasan ni yang bestnya...

HASIL KANGKUNG TANPA BAJA KIMIA
KAILAN DEWASA
KAILAN GORENG
SIAP UNTUK HIDANGAN

Sepanjang musim tanaman tu, puaslah makan terung, kailan dan cili api...sekarang ni tengah rehat dari tanaman sayuran dan sedang sibuk mengerjakan kebun luar pagar,,,,nangka, jambu batu, nenas, serai dan macam2 lagi termasuk pokok anggur. Tunggu next entry.