Wednesday, September 2, 2015

BERMANIS MUKA KETIKA BERTEMU

Assalaamualaikumwbt,

Riwayat: 
 Muslim
Hadith: 
 
Daripada Abu Dzar RA katanya, Rasulullah SAW bersabda kepadaku, “Janganlah engkau anggap remeh apa-apa amalan yang baik walaupun kebaikan itu dengan sekadar menunjukkan muka yang manis semasa bertemu dengan saudaramu.”
 
 
 
(Hadith Riwayat Muslim)
 
 
Huraian Hadith: 
 
  1. Islam itu mengambil berat tentang hal kebaikan, walau sekecil mana amalan kebajikan dilakukan pasti akan mendapat ganjaran pahala daripada Allah SWT.
  2. Umat Islam dilarang memandang enteng perkara-perkara kebajikan walaupun sekadar senyum semasa bertemu dengan kawan-kawan dan saudara-saudara seagama, kerana senyuman itu juga akan mendapat balasan pahala.
  3. Senyuman boleh menumbuhkan rasa cinta dan sayang antara yang bersaudara dan sesama manusia.
 
Sumber : Kitab Riyadhus Salihin

Wednesday, August 12, 2015

RUMAHKU SYURGAKU YANG BARU (PUJUK MEMUJUK)

Assalaamualaikum wbt,

(Kita merancang dan Allah juga merancang untuk kita)

Dari dari Ogos 2012 atau dua tahun, Aslina @Gina kawan lama aku dan wife aku memujuk beli rumah di Seksyen 2 ni....aku dan wife memang tidak ada cadangan langsung....kebetulan harga rumah di Bdr Baru Bangi (BBB) memang melambung....20 tahun tinggal di sini aku memang nampak BBB semakin maju dan semakin sesak...adakala aku rimas....memang dalam perancangan aku nak balik kampung wife dan usahakan kedai runcit dan kedai do it yourself @ hardware depan rumah bila dah pencen nanti..

Sesekali bila melalui kawasan baru atau perumahan baru tengok rumah2 yang lebih besar samada banglow , semi D atau corner lot aku ada perasaan terkilan sebab tidak 'grab' atau tangkap peluang depan mata dulu termasuk terlepas beli tanah lot atau lot banglo......

Ogos 2013,  ketika beraya...jumpa lagi Aslina@Gina dia pujuk lagi.....belilah rumah tu....aku cakap sekali lalu aku tak mampu unless 750K..aku gagahkan kalau itulah harganya....dia kata hartanah sekarang dah mahal dan tak dapat lagi harga tu....rumah yang nak dijualnya sangat terhad dan hanya untuk bumiputra dan saiz lotnya sangat luas....perbualan tu habis begitu je.....aku dan wife sempat ajak dia dan famili sama-sama buat umrah 2014 nanti....

Umrah 2008 aku memang tidak ada doa atau niat untuk beli rumah baru......cuma niat nak bawak famili bersama-sama kerjakan umrah....alhamdulillah Jan/Feb 2014 aku dan famili buat ziarah ke Istanbul dan Bursa,  Turki dan seterusnya umrah.....inilah saat2 yang aku akan kenang sehingga ke akhir hayat aku.

Seingat aku masa umrah hanya doa2 yang baik-baik untuk diri dan keluarga....secara khusus doa untuk beli rumah baru yang lebih besar aku memang rasa tidak ada.....mungkin ada lintasan hati,,,sejujurnya aku tidak ingat....Allah  Maha Mengetahui isi hati aku....

Selepas umrah, Feb 2014, Gina ada call wife aku pujuk lagi...dia kata sangat terkilan jika aku tak beli rumah tu....dia simpan lot tu untuk aku....(dalam hati, nape ye)


6 RESIDENCE...

Hujung Mac 2014, aku amik cuti berehat....Gina call wife aku dan suruh kami berdua datang ke rumah tersebut....aku memang tak sangka lot  rumah2 ni betul-betul luas  40'x145' SIC letak nama 6 Residence sebab ada 6 unit sahaja..dapat tengok luar dan dan dalam rumah tersebut...ada dua lot yang belum dibeli....Gina bagitau..dia sengaja simpan rumah ni untuk kami....(dalam hati memang berkenan dan suka).....terfikir deposit 10 peratus....seratus ribu lebih.....nak jual dua biji rumah yang sedia ada....amik masa.....semuanya Allah dah tentukan.


LOT NO 3 , MASIH KOSONG...(HATI SUKA YANG INI)
LOT NO 6, JUGAK MASIH KOSONG...(NAK BELI YANG INI)

Balik rumah aku dan wife bincang terperinci dan nak carikan semua perkara yang besar2 di atas....deposit dan jual rumah paling besar......

Monday, August 3, 2015

MASJID AL UMM SEKSYEN 2 BDR BARU BANGI - MEI KE DIS 2014 (BAB 2)

Assalaamualaikum wbt,

Dari bulan April ke Disember  2014 aku sering sangat berulang ke kawasan rumah baru....setiap kali ada ruang jugak aku akan ambik gambar perkembangan dan progress pembinaan Masjid...dari info yang aku perolehi dari kariah surau dan Masjid situ,  target mereka adalah pada bulan Julai 2015 dan digunakan pada bulan puasa 2015....

VIEW DARI DEPAN RUMAH AKU

Dalam masa yang sama aku jugak menguruskan penjualan rumah lama aku (2 buah) dan mengurus loan untuk rumah baru...(Tunggu next update pasal rumah.....)

VIEW DARI KAWASAN PARKING BERHAMPIRAN PASAR BANGI

Bangunan Masjid semakin ketara......dulu hanya tapak ....kini dah nampak bentuknya...macam2 aku dengar ,ada kata kos Masjid ni RM 12 Juta... ada kata kurang dan ada kata lebih...biasalah  tu cakap2 orang .... dan dari hasil infaq dan derma rakyat dan MAIS. Pengerusi Masjid ini  bekas YB,  YBhg Ustaz Dr Shafie Abu Bakar dan Penaung  YBHg Dato' Dr Haron Din Al Hafiz.

VIEW DARI BILIK TIDUR UTAMA RUMAH AKU

Apapun orang cakap....its ok....yang pasti aku dan keluarga In Shaa Allah dapat beli rumah depan Masjid dan cabaran besar menanti aku dan keluarga untuk sama-sama mengimarahkan Masjid Al UMM ini nanti.

Wednesday, July 8, 2015

MASJID AL UMM SEKSYEN 2 BDR BARU BANGI - APRIL 2014 (BAB 1)

Assalaamualaikum wbt,

Mengimbau turutan peristiwa tahun 2014 selepas pulang dari umrah dan ziarah Turki pada Feb 2014....kawan karib aku dan wife , Aslina Razak (Gina) beriya2 mengajak kami membeli rumah di kawasan ini. Gina yang menjaga projek ini.....sudah setahun dia memujuk....biasalah harga rumah ni agak mahal dan tinggi....tetapi lebih rendah berbanding harga di Putrajaya atau Kuala Lumpur....antara pujukan Gina..."Abang Rosli, Has (panggilan kepada wife saya)....ada masjid depan rumah ni"...bayangkan setahun kami tidak pun ke lokasi rumah ini sebab tidak mampu (aku akan buat entri khas pasal rumah ini akan datang)....

Masa bulan April 2014 aku datang tu...terkejut tengok kawasan tu sekarang......tersergam 6 biji rumah.....depan rumah ini ada sebuah Masjid baru dalam kerja-kerja tapak dan menanam cerucuk....

Kawasan ini sebelum ini adalah semak samun dan penuh dengan pokok2 hutan....adalah dekat-dekat 5 tahun aku tidak ke lokasi ini....

Tetiba hati terdetik tengok saiz rumah 6 Residence....dan Masjid Al - UMM....

Masjid Al UMM
view dari bilik tidur utama rumah no 3 , pilihan kami
(tapi belum beli lagi)

Balik rumah aku dan wife....berbincang panjang lebar tentang rumah.....tentang lokasi dan tentang Masjid depan rumah baru yang kami tengok....

Thursday, July 2, 2015

SEMUANYA DARI ALLAH (KUASA DAN JAWATAN)- BAB 9

Assalaamualaikum wbt,


Sepanjang 29 tahun bekerja aku dah tengok ramai yang bermula dari bawah dan bila naik pangkat....mula lupa dan mula meninggi diri....ye lah pangkat dah besar....kuasa pun besar.....kita yang di bawah dipandang rendah dan sengkek...

Ada yang masa belajar dulu bukan main hormat pada kita....bila dah lama dan pangkat lebih tinggi dari kita...barulah nampak belang mereka....kena ingat langit tidak selalu cerah  dan kita bukannya sentiasa di atas.

Aku bukan doa yang tidak baik cuma sekadar ingin tengok mereka ini agar simpan rasa hormat dan jangan lupa pada jasa kita yang pernah jaga mereka dulu.

Namun begitu, ada juga sorang dua dah jadi kawan baik walaupun mereka berpangkat tinggi dan pesan pada aku agar menegur mereka jika mereka terlalai atau lari dari landasan...Alhamdulillah.

Cuma yang aku tidak faham segelintir ini yang seolah2 merekalah paling hebat dan suka mendabik dada merekalah yang terhebat.....dan sangat menyakitkan hati apa bila yang muda2 ni mencebik, menidakkan pengalaman orang lama dan suka mengatakan orang lama 'slow'....memang tidak dinafikan ada yang otai yang kerja sedikit slow....tetapi mereka jarang buat salah sebab pengalaman mereka...

Ada jugak yang aku tengok....masa mula kerja.....dah mula menunjukkan perangai yang menyakitkan hati...lama-lama Allah tarik nikmat kerja mereka....huruhara dan menderita...hampir hilang jawatan dan hilang kerja.....baru tau langit tinggi atau rendah......kena ingat semua Allah bayar 'cash' sekarang ni....

Ada jugak yang muda2 sebab terlalu bercita2 tinggi dan cepat nak naik maka ramai jugak yang jatuh terduduk dan ada yang terpaksa mencari kerja di tempat lain sebab dah malu dan ada jugak sebab tidak mendapat pangkat atau hajat yang mereka hajati.....mudah saja.....kalau tak suka  berhenti atau cari kerja lain atau bukak bisnes sendiri....pilihlah pangkat apa yang kau suka dan letak atas bisnes kad tu.....

Yang penting masa bekerja kerana Allah, jangan tabur pasir dalam periuk nasi orang, jangan suka2 susahkan orang atau menyakiti orang dan jangan fitnah orang.....apalah salahnya memudahkan semua orang..bagi orang happy dan bekerja sebagai satu pasukan agar syarikat kita terus maju dan makmur....aku faham manusia ini tidak sama....ada yang sederhana, ada yang slow dan ada yang laju.....tetapi kita kena ingat setiap manusia yang Allah jadikan mesti ada kekuatan dan kekurangannya. 

Aku teringat dengan beberapa boss lama aku....menggunakan kekuatan aku masa bekerja dan menegur face to face setiap kelemahan aku...sejak akhir2 ini aku rindu dengan seorang dua boss lama aku yang dah lebih 8 tahun pencen.....mereka ni sangat istimewa....mereka baik dan membantu dan memandu cara kita bekerja....

Allah berfirman dalam surah A-Li ‘Imran ayat 26 & 27.
Yang bermaksud: Katakanlah (wahai Muhammad): "Wahai Tuhan yang mempunyai kuasa pemerintahan! Engkaulah yang memberi kuasa pemerintahan kepada sesiapa yang Engkau kehendaki, dan Engkaulah yang mencabut kuasa pemerintahan dari sesiapa yang Engkau kehendaki. Engkaulah juga yang memuliakan sesiapa yang Engkau kehendaki, dan Engkaulah yang menghina sesiapa yang Engkau kehendaki. Dalam kekuasaan Engkaulah sahaja adanya segala kebaikan. Sesungguhnya Engkau Maha Kuasa atas tiap-tiap sesuatu. "Engkaulah (wahai Tuhan) yang memasukkan waktu malam ke dalam waktu siang, dan Engkaulah yang memasukkan waktu siang ke dalam waktu malam. Engkaulah juga yang mengeluarkan sesuatu yang hidup dari benda yang mati, dan Engkaulah yang mengeluarkan benda yang mati dari sesuatu yang hidup. Engkau jualah yang memberi rezeki kepada sesiapa yang Engkau kehendaki, dengan tiada hitungan hisabnya". 

Huraian: Allah menyuruh RasulNya supaya menyampaikan kepada manusia, bahawa Allahlah yang memiliki/mempunyai kekuasaan yang sebenarnya. Dia berikan kekuasaan kepada siapa yang dikehendakiNya dan di cabutNya kekuasaan kepada siapa yang dikehendakiNya. Semuanya menurut ketentuan Allah dalam cara memberi atau mencabut pemberianNya. Dia berikan kemuliaan/kebesaran kepada sesiapa yang dikehendakiNya. Dia menghinakan atau merendahkan sesiapa yang dikehendakiNya kerana kerendahan moralnya sendiri.

Semua urusan adalah di tangan Allah yang baik maupun merupakan yang buruk. Dialah yang memberi kebahagian dan yang mendatangkan penderitaan bagi yang layak menerimanya.

Wednesday, June 24, 2015

KANDUNGAN BLOG DAH LAIN.....!!!!

Assalaamualaikum wbt,

Beberapa bulan lepas, anak bongsu aku Ammar Zikri memberitahu ada kawan dia baca blog aku..... kawan dia kata blog aku sudah lain dan  kurang menarik sebab dah kurang cerita pasal umrah dan ziarah....terkedu jugak aku....Allahuakhbar....kalau boleh memang aku nak cerita setiap masa dan berkongsi umrah, ziarah atau haji.....Aku masih belum buat haji  dan aku hanya haji kecik.......tapi ramai yang panggil aku haji....aku anggap itu doa mereka. 

Memang aku tidak menafikan kandungan blog aku ada banyak kurang, mungkin kurang gambar...kurang citer2 menarik, kurang isi dan kurang macam2 lagi. Apapun terima kasih atas pandangan dari semua orang.

Aku tidak ada sebarang alasan konkrit....yang pasti masa untuk berblog makin kurang, kebetulan Unifi tiada di rumah baru.....kalau nak mengarang aku ke rumah lama untuk upload gambar dalam blog.....aku jugak sudah kurang buat kerja luar atau outstation dari negeri Selangor....semuanya kurang.

Kepada pembaca blog aku....aku mohon maaf . Insyallah aku akan cuba cari masa untuk update blog selalu dan cuba post dengan gambar2 pulak.....


Friday, June 19, 2015

SELAMAT BERPUASA

Assalaamualaikum wbt,

Pertama mohon maaf sebab dah masuk puas hari kedua baru buat posting ini.

Kedua Mohon ampun dan maaf kepada semua pembaca sempenan bulan Puasa dan jika ada salah dan silap harap dimaafkan.

Ketiga Selamat menjalani ibadah puasa dan kita sama-sama menambah amal ibadat di bulan yang penuh berkat ini. Aamiin. Insyallah.