Tuesday, December 3, 2013

PENCEN 55, PENCEN 60 DAN GEN Y.....

Assalaamualaikum wbt,

Ogos lalu ni umur aku genap 50.......kalau ikut umur sebenar pencen aku 2 Ogos 2018......bermakna tinggal 5 tahun je lagi........tetiba kerajaan Malaysia......telah memberikan arahan kepada semua GLC untuk melaksanakan umur pencen 60....dan Syarikat  tempat kerja aku tidak ketinggalan........bermakna  2023 aku pencen jika umur aku panjang lagi masa tu....banyak pro dan kontra.......generasi muda memang ramai  yang protes dan tidak puas hati.....berbagai sindiran dan kartun sindiran yang mereka tunjuk.....mereka juga lupa yang mereka akan beransur tua satu hari nanti....yang paling kelakar dan menyentuh hati gambar kartun orang tua bertongkat datang kerja.......marah pun ada.....sakit hati pun ada.....nak tergelak pun ada.....

Aku pulak.....rasanya nak pencen umur 58......itu perancangan aku.......bila anak bongsu aku dah habis belajar.....rasanya komitment aku pun dah kurang......nak bagi peluang kepada generasi muda amik alih jawatan.....

Sekarang kecoh pulak di kalangan GLC bahawa Gen Y ramai yang begitu angkuh.....cepat naik pangkat.......muda2 dah pegang jawatan tinggi.....tapi kurang pengalaman dan kurang ajar pun ada....langsung tidak pandai respek pada orang yang lebih tua dan lebih berumur....apa Gen Y ni rasa kalau mak bapak mereka diperlakukan begitu.....one fine day  mau saja aku sepak muka mereka yang kurang ajar ni.....kita tunggu dan lihat......ada jugak yang kena maki dan akan aku 'ba--kan  dan 'lan--- jugak muka mereka ni.....aku tak ada hal ......dah lama aku tak maki dan carutkan muka dia orang ni......

Berdasarkan kepada perbualan aku dengan kawan2 di syarikat lain atau GLG lain...rupa2nya kerenah Gen Y ni...adalah masalah common .....di mana2 GLC lain pun begitu.....mereka dikatakan tidak menghormati orang lebih tua,  tidak pandai bergaul dan rimas dengan proses2 lama secara amnya.....semuanya mereka nak cepat dan short cut....akhirnya kerja mereka jadi caca marba...itu pun top management masih percaya dan suka mereka....buta hatinya mereka....

So .....pesanan aku pada Gen Y.......korang pun akan tua satu hari nanti.........aku pun dulu satu ketika dulu pernah muda dan kerja laju dan cepat......so tunggu giliran kau pulak tua satu hari nanti......

4 comments:

Anonymous said...

saya setuju ramai generasi Y tidak ade integriti! mereka perlu mengikuti kursus integriti, motivasi & sahsiah diri. apa yg awk katakan tu semuanya betul. saya sokong 100%.

wana7370

rosli said...

wana 7370,

Tk atas sokongan ,,,sekadar luahan hati saya moga kita semua ambil iktibar

Anonymous said...

Woah! I'm really enjoying the template/theme of this website.

It's simple, yet effective. A lot of times it's challenging to get
that "perfect balance" between user friendliness and appearance.
I must say you've done a awesome job with this.
Additionally, thhe blog loads extremeky fast for
me on Opera. Superb Blog!

My web siite ... weight loss foods

Anonymous said...

Marc Jacobs Handbags () Ray Ban Sunglasses Outlet
Michael Kors Outlet Louis Vuitton Outlet Stores Louis Vuitton Outlet Store;
montrose.org.za,
The North Face Outlet Michael Kors Outlet Stores Gucci Handbags Michael Kors Canada Chanel Handbags Christian Louboutin Outlet Online The North Face Outlet Michael Kors Outlet (ステンレスピラー.Jp) Oakley Sunglasses (gallery.naryanian.com)
Marc Jacobs Handbags Outlet
Jimmy Choo Shoes Online - , Beats By Dr Dre cheap ray ban sunglasses - eb2a.com - Christian Louboutin Outlet Babyliss Straighteners
Louis Vuitton Outlet Online michael Kors outlet online Christian Louboutin Shoes babyliss Big Hair Kevin Durant Shoes; www.montrose.org.za, Cheap UGGs Kate Spade Outlet
Ugg Boots UK () Louis Vuitton Outlet Online Kate Spade Outlet Stores