Friday, October 7, 2011

MENGENALI KAWAN@KAWAN BAIK@KAWAN KARIB @SAHABAT

Assalamulaikum wbt,
(Berkongsi email dan cerita yang diperolehi dalam bulan Ramadhan lalu)

Kamal baru sahaja berkahwin. Kerana tidak mempunyai rumah, dia terpaksa menumpang di rumah bapa mertuanya. Malangnya, ada sesuatu yang tidak kena. Kamal ni kuat sangat makan. Bapa mertuanya selalu merungut. Beras 20 kg, tak sampai seminggu dah habis. Selalu tak macam ini. Sejak Kamal duduk di rumahnya…cepat sangat barang-barang dapur habis. Kamal betul-betul menghabiskan borehhh.

Kebaikan Kamal pula ialah, dia ni alim sikit. Tak pernah tinggal sembahyang. Malangnya bapa mertuanya tak pulak begitu…waktu Maghrib seronok depan tv tengok Roda Impian…lepas tu sambung tengok berita…lepas tu makan…lepas tu tidur...esok bangun pukul 8…pergi kedai kopi…bersembang, sampai tengahari. Balik makan, kemudian tidur… petang pergi kedai kopi lagi…main dam, berborak mengalahkan orang politik.

Kerana sama-sama ada kekurangan inilah yang menyebabkan si menantu tak berani menasihati bapa mertua dan bapa mertua tak berani memarahi menantu yang kuat makan. Tetapi dia terus mencari idea…macamana nak kenakan si Kamal ni...Bengang betul dia…dah lah tak kerja…melantak kuat pulak tu…Suatu hari dia dapat idea nak kenakan Kamal. “Kamal, mari kita main dam haji” katanya kepada Kamal…“Boleh juga” kata Kamal tanpa mengesyakki sesuatu. Bila sahaja bermain, dia sengaja membiarkan buah damnya dimakan oleh Kamal…Dia hulur, Kamal makan, hulur lagi…Kamal makan lagi…hulur lagi makan lagi, dan lagi dan lagi. "Eh ko ni Kamal… kuat betul makan laa…agak-agak laa" katanya tersenyum. "Alamak bapak mertua aku ni perli aku ni…mentang-mentang aku kuat makan" fikirnya dalam hati…tapi tak apa…

Mereka bermain set kedua…Bapa mertuanya hulur…dia tak makan… hulur lagi, tak makan juga…kena tangkap…tak macam set pertama…dia dah bijak sikit…Bila tak makan, mestilah kena tangkap (sesiapa tak tahu main dam haji tentu tak faham cerita ini)…kemudian bapa mertuanya dapat melangkah hingga ke haji…Apa lagi… "Ehh orang tak pernah sembahyang pun boleh pergi haji ke?" Merah padam muka bapa mertuanya…dia nak perli anak menantunya, tetapi dia yang terkena…Selepas dari itu, Kamal tak lagi kuat makan dan bapa mertuanya dah jadi alim…tak tinggal sembahyang lagi… sekarang ni ada kat Mekah kerjakan umrah…Nak pergi haji belum ada seru.

Mengenali seseorang itu kadangkala membuatkan kita ketawa. Mengenali seseorang itu juga kadangkala membuatkan kita mengalir airmata. Sesungguhnya, mengenali seseorang itu mampu memberi kita sejuta rasa...marah, sedih, gembira, sayang dan rindu. Tapi sedarkah kita? Mengenali seseorang itu sebenarnya adalah satu ANUGERAH...biarpun hadirnya hanya seketika dan sekadar teman sementara...Bersyukurlah dengan kehadirannya kerana barangkali, melaluinya kita mengerti apa itu erti PERSAHABATAN.

2 comments:

Mohd Saad Hamid said...

Salam tn rosli,

Tersenyum saya pagi ni bila baca entri ni. TK.

rosli said...

Hj Saad,

Kekadang lawak ni boleh buat kita ketawa dan tersenyum sendiri...tapi biasanya ada pengajaran yang boleh kita perolehi.