Saturday, September 22, 2012

BUKAN MUDAH NAK PUASKAN HATI SEMUA ORANG - PART 1

Assalaamualaikum,



Topik yang begitu luas skopnya.....( gambar saya amik dari satu blog ke FB...tak sure)

Hampir setiap hari kita akan berdepan dengan anggota keluarga, isteri/suami, anak2, anggota keluarga dan kawan2 pejabat atau kawan2 lama termasuk boss kita.

Bermacam pandangan dan cakap2 kita dengar, ada yang membina, ada yang menyakitkan hati dan ada yang tidak langsung membawa faedah kepada kita.  Kita yang menetukannya mana yang terbaik untuk kita.

Sebagai contoh bila kita mengecat rumah kita ikut warna yang  kita suka,  saya percaya mesti ada yang komen dan berkata2 macam.....termasuklah....."cantik warna rumah you, kenapa rumah ni jadi gelap "....ada yang tidak komen langsung dan macam2 lagi.

Bagitu jugak jika kita membeli kereta baru..... "nape pakai Proton,  bila kita beli Honda....nape tak beli Toyota....nape tak beli model itu dan ini ".....begitu banyak komen....kekadang rimas sebab ada segelintir orang tidak hormat pada pilihan dan kemampuan kewangan kita.....kita bila berbelanja biasa ikut kemampuan kita....

 " Nape tak masuk universiti ini, itu dan banyak lagi ".....saya teringat bila abang sulong  saya menceritakan kisah kuda dan suami isteri ini,  tapi versi yang saya dengar versi anak dan bapa ( sekitar tahun 2001)....lama dah dengar citer ni.  Moral of the story abg saya pesan pada saya.....buat apa kita rasa betul untuk diri dan famili kita asal tidak menyalahi undang2 dan tidak menyakiti sesiapa.  Kita tak perlu dengar komen orang yang tidak membina atau menyakitkan hati kita....

Dalam hidup ini kita tidak boleh lari dari berhadapan dengan orang-orang yang akan sentiasa komen dan kritik kita termasuklah dari isteri dan anak2 kita.....so apa perlu kita risau.....berhadapan dan terangkan jika mereka perlukan penjelasan kita, kalau tidak kita teruskan sahaja pelan dan agenda kita.

Masa bekerja pun gitu, boss kita tak puas hati dengan kerja kita sbb mereka nak ikut cara mereka.....staff bawah kita pun gitu tak puas hati sebab dia nak kita ikut cara boss lama mereka sebab kita boss baru mereka......begitulahhhhhhh resam dunia....Insyallah bersambung....

2 comments:

wa said...

yye betulll......kesimpulannya...biarlah apa pun orang nak kata, yang penting kita tahu siapa diri kita...:)

rosli said...

WA,

Saya pun setuju....kita tahu diri kita dan apa kita buat