Thursday, May 8, 2014

ISTANBUL KAMI DATANG (MUZIUM AYA SOFYA @ HAGIA SOPHIA)-BAB 32

Assalaamualaikum wbt,
26 JANUARI 2014 - AHAD

Dari Masjid Biru terus ke Aya Sofya......sejuk , penat dan macam2 lagi....tiket di bayar berasingan dan Ali selaku pemandu pelancung beriya2 memujuk kami untuk melawat Aya Sofya.....mahal tetapi berbaloi. Terlalu banyak sejarah di sini sejak Zaman Greek Ortodok, Kerajaan Kontantinople , Zaman Kerajaan Latin dan akhirnya hingga ke Zaman Agung Kerajaan Ottoman atau Uthmaniah. 

Bagi yang membawa anak kecil kita kena bagi penerangan kepada mereka kerana di dalam Muzium ini ada gambar Allah, Muhammad dan dalam masa yang sama ada lambang Kristian, gambar Malaikat, gambar Nabi Isa, Nabi Yahya, gambar Mariam AS dan banyak lagi. Kalau kita imbau sejarah lama satu ketika dulu Aya Sofya adalah pusat pemerintahan Greek Orthodoks Lama, Konstantinople , Latin  sehinggalah Islam di Zaman Sultan Mehmed II menakluk Kota ini dan ditukar namanya kepada Istanbul  dan banyak lagi sejarah yang tidak dapat aku nyatakan kerana aku sendiri tidak mahir dengan Kerajaan Uthmaniah ini. 
(Mohon maaf).
MUZIUM MASIH BERDIRI TEGUH WALAUPUN DAN HAMPIR SERIBU TAHUN

In 1453, Constantinople was conquered by the Ottoman Turks under Sultan Mehmed II, who ordered this main church of the Orthodox Christianity converted into a mosque. By this point, the Church had fallen into a state of disrepair. Nevertheless, the Christian cathedral made a strong impression on the new Ottoman rulers and they decided to convert it into a mosque.[9][10] The bells, altar, iconostasis, and sacrificial vessels and other relics were removed and the mosaics depicting Jesus, his Mother Mary, Christian saints and angels were also removed or plastered over. Islamic features – such as the mihrabminbar, and four minarets – were added. It remained a mosque until 1931 when it was closed to the public for four years. It was re-opened in 1935 as a museum by the Republic of Turkey.

CANTIK  MUZIUM AYA SOFYA DARI LUAR DAN TIDAK BERAPA JAUH DARI MASJID BIRU
MACAM BIASA AKU POSING DULU...BELAKANG TU  MUZIUM AYA SOFYA

Disebabkan Muzium ini ramai dengan pelancung dan luas....kami semua dibekalkan dengan headset setiap orang dan di mana kami berada kita boleh dengar penerangan oleh Ali selaku pegawai pelancung kami....mudah dan tidak akan sesat di dalam Muzium ini.

BERJALAN LAJU KE PINTU MASUK UTAMA
SEJUK GILER KETIKA INI...
SERBA SEDIKIT SEJARAH SULTAN DAN AYA SOFYA
AKU  POSING LAGI DI JALAN UTAMA DALAM MUZIUM NI
SETIAP LOKASI PENTING ADA PENERANGAN
PENERANGAN LAGI....BAGUS UNTUK PENGETAHUAN
SANGAT CANTIK DAN ADA SEDIKIT PEMBAIKAN DI SEBELAH KIRI
AKU POSING LAGI
FAMILI AKU
GILIR2 AMIK GAMBAR DENGAN ADIERA
LATARBELAKANG INI SALAH SATU LOKASI YANG RAMAI INGIN BERGAMBAR
GAMBAR2 INI PERLU PENERANGAN PANJANG LEBAR SEBAB DILUKIS DI ZAMAN KRISTIAN
LAWATAN KE TINGKAT ATAS HAMPIR KAMI DAH COVER SEMUA
DAH HABIS LAWATAN DALAMAN DAN NAK BERGERAK BALIK KE HOTEL
AYA SOFIA DARI BAHAGIAN BELAKANG/TEPI
Selepas ini aku akan post gambar dalaman Aya Sofya....unik, antik , penuh sejarah, penuh gambar, penuh ukiran dan macam2 lagi.

No comments: