Wednesday, December 19, 2012

BERBAKTI KEPADA IBUBAPA ADALAH SEGALA-GALANYA

Assalaamualaikum wbt,


Hadith: 

Dan daripada Abdullah bin ‘Amru al-‘As katanya, “Seorang lelaki mengadap Rasulullah lalu berkata, “Aku mengikat janji dengan engkau untuk turut serta berhijrah dan berjuang (jihad) untuk menuntut ganjaran pahala daripada Allah Taala”, Rasulullah bertanya, “Adakah salah seorang orang tuamu masih hidup?”,jawabnya, “Ya, bahkan kedua-duanya masih hidup”. Rasulullah bertanya lagi, “Engkau mahukah menuntut pahala daripada Allah Taala?” Jawabnya, “Ya”. Kata Rasulullah, “Pulanglah kepada kedua-dua ibu bapamu dan berbuat baiklah (berbaktilah) kepada kedua-duanya”. 

Huraian Hadith: 
  1. Menjaga dan berbakti kepada kedua-dua ibu bapa akan mendapat ganjaran pahala daripada Allah.
  2. Islam menyeru umatnya supaya menjaga ibu bapa mereka dengan sebaik-baiknya.
  3. Hubungan sesama manusia adalah lebih penting lebih-lebih lagi golongan yang lebih muda dengan golongan yang lebih tua.
  4. Walaupun hijrah itu wajib tetapi apabila bertembung dengan kewajipannya terhadap ibu bapa maka diutamakan kewajipan terhadapa ibu bapa jika agama dapat dipelihara (dilaksanakan perintahnya) disisi mereka, dan jika tidak maka wajiblah berhijrah dengan meninggalkan mereka untuk menyelamatkan agama seperti yang dilakukan oleh sahabat-sahabat (muhajirin).
Sumber : Kitab Riyadh al-Solihin

2 comments:

atuk said...

Assalamualaikum En Rosli

sama2 kita berdoa agar kita diantara yg selalu berbakti kpd ibubapa kita

rosli said...

Hj Rozali,

Bagi yang masih ada ibu bapa masih dapat berbakti kepada mereka dan inilah peluang yg terbaik