Monday, July 29, 2013

50 SEN.........

ASSALAAMUALAIKUM WBT,

KRINGGGG.. TERIMA KASIH CIKGU, SEMUA PELAJAR BEREDAR KE KANTIN. TAPI SEORANG PELAJAR NI TAK KELUAR UTK REHAT.
AWAK TAK REHAT KE ALIF? UJAR SY KPD PELAJAR NI. TAK CIKGU. JAWAB ALIF RINGKAS.

KENAPA ALIF TAK REHAT? JAWAB ALIF "MAK SAYA BERI 50 SEN SEHARI CIKGU. KAT KANTIN 50 SEN NI DPT BELI NUGGET JE SEKEPING. MALU LA CIKGU BERATUR PANJANG2 DPT BELI NUGGET JE. JADI SAYA KUMPUL DUIT HARI INI UTK MAKAN HARI ESOK. JADI SAYA DPT LA MAKAN NUGGET 50 SEN DAN AIR SIRAP 50 SEN. SAYA KAT KANTIN HARI SELASA DAN KHAMIS JE CIKGU " ALIF TERTUNDUK MALU

PERASAAN SAYA MULA BERCAMPUR BAUR, SEDIH SEBAK. DI ZAMAN 2013 INI MASIH ADA PELAJAR YG MEMBAWA 50 SEN KE SEKOLAH. RAMAI DI ANTARA KITA MEMANDANG 50 SEN JUMLAH YG KECIL SEDANGKAN BG PELAJAR INI 50 SEN SGT BESAR ERTINYA.

SAYA TANYA LAGI, KALAU HARI JUMAAT AWAK TAK PERGI KANTIN LA YE?

OWHH...HARI JUMAAT DUIT 50 SEN NI SAYA SEDEKAH MASA BACAAN YASIIN CIKGU. JAWAB ALIF DGN BERSAHAJA. MAK SAYA KATA KALAU KITA SEDEKAH REZEKI KITA AKAN BERTAMBAH..MATA SAYA DAH BERKACA...SAYA TERKEJUT DAN BERTAMBAH SEBAK. DAH LA DUIT ADA 50 SEN. SIAP BOLEH SEDEKAH PULAK.

 
YA ALLAH, LIMPAHKANLAH REZEKI BG KELUARGA PELAJARKU INI..LUASKAN REZEKI MEREKA SEMOGA MEREKA TIDAK LAGI BERADA DALAM KEMISKINAN.

HUH MACAM TERPUKUL SUNGGUH SAYA, BAYANGKAN DUIT 50 SEN YG DIBERI UTK MAKAN, DIA INFAKKAN 50 SEN UTK TABUNG SEKOLAH SETIAP JUMAAT SEMASA BACAAN YASIIN.
MUNGKIN KISAH INI NAMPAK SIMPLE TP BAGI SAYA IA MEMBERI SERIBU PENGAJARAN. MUNGKIN ALLAH NAK TEMUKAN SAYA DGH PELAJAR INI SUPAYA LEBIHKAN SEDEKAH DAN BERINFAK.

BAGAIMANA PULA DGN KITA?

   

No comments: