Thursday, June 9, 2011

SEKOLAH RENDAH- AKTIVITI WAKTU REHAT- BHG 4

As Salam,

Dulu2 masa di sekolah rendah dengan duit belanja yang kecik aku hanya mampu beli keropok atau kacang goreng, itu pun dah cukup sedap dan nikmat, air tak beli,  togok air paip kat tepi kantin atau blok sekolah....manis je rasa air paip masa tu, hope aku tak kena sakit buah pinggang sudahlah.....masa tu mana ada fikir pasal air paip berkarat atau kotor.....tak pernah pulak sakit perut...hehehe.Sekarang mana boleh.....mesti nak minum air botol or air mineral dan paling kurang air RO. 

Lepas makan dan minum mesti cari kawan2....masa tu musim getah gelang,  so masing2 bertaruh dan main tembak kat tepi tangga,  sapa dapat jatuhkan semua getah akan memang semua.....banyak jugak aku memang masa tu....juara menembak getah....penuh satu lengan or satu poket.....

Kalau tak ada duit belanja , togok air paip ajer lah.....seingat aku , aku tak pernah merungut masa tu.....kekadang arwah ibu bungkuskan nasi goreng or roti.....bila dikenang sayu rasa hati.....arwah ibu pun dah 20 tahun tak ada dan arwah abah dah 30 tahun tak ada.

Kalau musim gambar semua orang main gambar, kalau musim badminton semua orang main badminton....aku pinjam reket kayu abangah aku.....jenama bluebird....masa tu yoneyama belum keluar lagi....tak lama lepas tu jadi yonex dan kekal hingga kini.....jenama carlton pun dah mula terkenal termasuk dunlop......lepas tu yonex sapu habis.....banyak lagi permainan aku share nanti....pernah dengar konda kondi etc....

6 comments:

Rozali said...

Assalamualaikum En Rosli

he he
saya pun dulu2 tegok air paip juga

Wassalam

Mohd Saad Hamid said...

Assalamu'alaikum wm wbr.

Jemput berkunjung ke blog saya. Entri terbaru saya dedikasikan khas untuk tuan sbb saya tahu tuan sangat tertuja dengan pokok kurma.

Mohd Saad Hamid said...

Zaman saya sekolah dulu, bawak duit 5 sen saja, tetapi boleh beli bihun goreng satu piring kecil, alhamdulillah. Air bawak dari rumah diisi dalam botol kaca dan disumbat dengan gabus yang dibuat dari pelepah rumbia.

rosli said...

Hj Rozali,

Hehehe.....dulu mana ada mineral water atau RO....Syukur kita belum kena masalah buah pinggang, hope kita selamat dari gejala tersebut

rosli said...

Hj Saad,

Jutaan terima kasih atas entri tersebut, memang saya begitu teruja dengan pokok kurma....seronok sangat

rosli said...

Hj Saad,

Wah 5 sen, lagi kecik duit belanja tu....bekas air tu pun buat sendiri, saya ingat saya susah....rupanya lagi ramai yang susah.....sekarang duit 5 sen.....anak2 kita buat2 tak pandang pun.....