Wednesday, August 17, 2011

ANTARA JUADAH BERBUKA 2011- HARI PERTAMA KE HARI 15

As Salam,

Ini antara juadah berbuka puasa kami tahun ini. Kesemua menu yang adalah pilihan kedua2 anak bujang aku dan sekali sekala aku yang pilih.  Tugas wife dalam bulan puasa ni adalah bertanya menu dan memasak dan semoga Allah memberikan balasan yang setimpal kepada wife aku yang berkorban waktu tidor dan waktu rehatnya sepanjang bulan puasa.

Kurma Mariami ( hari2 bulan puasa)
Kurma Hadis, Iran (hari2 bulan puasa)
Asam Pedas Muar Jenahak (hari ke 8 puasa)
Mee Rebus Johor (hari ke 14 puasa)
Popia Sardin (Hari ke 10 puasa)
Kurma Safawi ( setiap hari dalam bulan puasa)


Spaghetti goreng (Hari ke 15 puasa)

Daging masak hitam (Hari ke 15 puasa)

Bersyukur dengan rezki yang Allah berikan kepada kami sekeluarga. Sesekali untuk gembirakan hati wife dan anak2 dan rehatkan dapur aku bawak mereka ke sini.( Kelab Golf Danau, UKM, Bangi)

 Wife sedang amik makanan , masih sempat posing
(Berbuka puasa hari ke 13)

 Tu dia makanan pilihan hati, mesti boleh habis

My wife, Rozilah, Kak Sabariah dan anaknya Tasya
kawan2 lama sejak tahun 1988 dan kali terakhir 
berjumpa mereka tahun 1991 

8 comments:

Rozali said...

Assalamualaikum En Rosli

sesekali bagi wife cuti drp kat dapur tu kira sedakah juga..

SELAMAT BERPUASA

Wassalam

rezeki said...

salam

bulan puasa ni entah kenapa saya tak shot gambar makanan mcm biasa hehehehe

ptg ni kami buka pari masak asam pedas , telur dadar dan nasi putih je

tadi sempat beli 1/2 ekor ayam bakar madu kat bazaar ramadhan tepi hutan ni , dlm rm 8 . tanya budak keja saya, dia kata sedap . tu yang nak cuba

sonata anak kancil said...

semuanya sedap! mee rebus johor belum buat lagi - ada niat nak buat - last minute tukar ke lain menu pulak!

pernah masak asam pedas - tak laku ! ikan kureng dalam bulan puasa ni...

rosli said...

Hj Rozali,

Betul tu, saya seronok bila tgk wife dan anak2 enjoy berbuka di luar

rosli said...

CR,

Saya cuba2 amik gambar closed up then edit....berkongsi menu

rosli said...

Hjh Zaleha,

Betul tu, kekadang menu ikan asam pedas anak2 kurang suka, mereka lebih suka masak 'pechal'(mesti kena sebutan orang Jawa baru betul).

Pechal ikan pari kegemaran anak2 saya

ummu said...

assalamualaikum tuan
wah ikan jenahak, masak asam pedas muor.sedapnyaa.
selamat berpuasa buat tuan
wassalam

rosli said...

Ummu,

Bulan2 puasa ni,kekadang asam pedas jagi penggalak selera. Saya suka asam pedas semua jenis ikan, tp yg paling sedap jika bersama ikan jenahak