Friday, March 18, 2011

KASIH, KASIH SAYANG......PILIH KASIH....

As Salam,

Kasih membawa erti yang sangat mendalam dan sangat luas ertinya.  Aku tidak berniat untuk menerangkan makna kasih cuma sekadar  berkongsi beberapa perkataan kasih dengan makna tersendiri, beberapa contoh perkataan kasih...
  • kalau sedang memadu kasih memang best, ...bercinta dan berpacaran...
  • Kalau lagu Kasih nyanyian Broery Marantika memang enak didengar... Kasih mengapa membisu...membikin hati ku  merasa ragu.......Kasihhhhhhhh...
  • kalau berkongsi kasih ramai orang tidak suka terutama kalau kena berkongsi kasih suami......bagi yang beristeri lebih dari satu....orang lelaki biasanya suka....hehehe,
  • kalau menumpang kasih orang memang suka terutama yang dah single semula,  masih belum berpunya, orang baru kematian ibu atau bapa, tapi jangan tumpang kasih dengan suami orang sudahlah......  
  • yang paling best adalah berkasih sayang antara suami isteri dan anak2....
  • dan banyak lagi perkataan kasih.......
Yang paling dibenci adalah pilih kasih, atau pilih  bulu....atau bias atau nepotism atau kronism dan macam2 lagi.......biasa dikaitkan dengan boss atau ketua keluarga atau apa saja jenis ketua yang memang mengamalkan pilih kasih.... 
  • bila di rumah yang ada ramai anak, kekadang ibu bapa tak sedar amalan pilih kasih mereka....biasa anak bongsu paling di sayangi....hehehe
  • kalau di pejabat pulak...yang rajin boss sayang dan ada kes yang pandai bermuka 2 boss sayang.....berlakulah pilih kasih.....hujung tahun tahun rating bonus lebih tinggi kepada yang boss sayang.....boss dituduh pilih kasih
  • bagi yang cantik dan pandai buat kerja boss akan lebih sayang .....so pilih kasih berlaku lagi.....
  • di tempat kerja pulak....bagi yang ada sistem kuota pemberian bonus.....masa ni kita akan lihat....pelakun2 drama swasta....ikut arahan boss, bodek boss, kerja kuat ,  bermuka2 dan macam2 lagi dengan harapan dapat lebih 'kasih' boss.... bagi yang kaki lawan dan berterus terang.....janganlah berharap sangat 'kasih' dari boss...
Apapun bagi kita yang sedar baik buruk amalan pilih kasih ni....renung-renungkan dan pastikan kita tidak pilih kasih......hehehe.

4 comments:

Rozali said...

Assalamualaikum En Rosli

Diriwayatkan daripada Anas bin Malik r.a., beliau berkata : Nabi SAW telah bersabda : Seseorang itu tidak akan merasai kemanisan iman sehinggalah dia mengasihi seseorang hanya kerana Allah....

Wassalam

taj said...

AsSalam Bro Rosli,

berkasih-kasih biarlah dengan iman..insyaAllah akan selamat dan diredhaiNYA...

saya masih belajar utk berkasih...tak juga lulus2..hehehe

rosli said...

Hj Rozali,

Betul tu...kasih kerana Allah membawa ke syurga dan kekal abadi

rosli said...

Taj,

Betul Taj....berkasih kerana Allah. Jangan putus asa belajar berkasih...