Wednesday, September 8, 2010

MERENDANG AYAM KAMPUNG ORGANIK - FASA 1

Salam,

Hari ni aku cuti,  dari awal pagi dah ke pasar bersama wife cari santan kelapa, halia, kunyit, lengkuas, serai, bawang putih, bawang kecik dan macam2 lagi dan yang paling tricky cari ayam organik tapi terjumpa ayam kampung oganik....sambar terus 5 ekor... Aku tolong kopek semua bawang, kunyit dan serai dan ricih sekali ( gambar terlupa snap). Pijar jugak tangan dan berwarna kuning kena kunyit hidup tu....tapi rendang punya pasal aku ok ajer.... Resepi rendang ini saja yang wife aku sempat belajar dari arwah ibu aku....sebab dia pun 'hantu' rendang....

Ayam goreng dulu.......lepas tu mula jam 11.30 pagi semua perencah dan bumbu semua dah siap blend....masuk kuali......lepas tu masuk kerisik.....sehingga saat ni,  masih belum kering lagi......tunggu...sekarang masih jam 1.30 petang.......aduh lamanya rasa.....bau rendang dah menusuk hidung ni....

Tu dia ayam organik goreng satu besen besar

Ada lagi dalam mangkuk kecik

Ni dia,  belum kering lagi tapi semua perencah 
dan bumbu dah masuk kuali....
3 jam lagi siaplah kot.....

Rendang ayam atau daging masakan ibu memang peberet aku sejak kecik  terutama di musim Raya Puasa.....nasib baik wife aku sempat menuntut ilmu rendang  dengan arwah ibu aku dulu.  Rindu kat arwah ibu dan teringat dia punya sibuk kalau nak raya....abah aku pulak sibuk rebus ketupat masa tu......semua tu kenangan yang aku tak boleh lupa......Sekarang giliran aku dan wife pulak....Tunggu bila rendang dah mula nak kering dan masak....

10 comments:

Rozali said...

Salam 29 Ramadhan, En Rosli

raya nanti saya nak pergi Bangi le
nak rasa rendang ayam kampung organik
he he

Wassalam

taj said...

Salam Rosli,


wahhhh...tgk jer dah terliur...apalagi yg duk mengadap dpn kuali tuh...
nampak sedap dan menyelerakan...huhu
esok lum raya lg lah.. sure rendang dah abis separuh eks...
heheh

Selamat Hari Raya & maaf zahir batin...

open house, jgn lupa jemput ye...pasti dtg ngan geng dara semua...

wassalam

Ayah Zain said...

salam,

nanti otw ke kl, sya singgah jugak yer. nak makan rendang ayam organik tu

rezeki said...

salam rosli

alhamdulillah, petang ni dah boleh buat berbuka rendang tu.

saya semalam lagi dah berendang buat berbuka hehehe

rosli said...

Salam Hj Rozali,

Musim raya nanti, klu datang Bangi call sya dulu.

rosli said...

Salam Taj,

Jemputlah ke Bangi musim Raya nanti, pls call dulu.

Selamat Hari Raya jugak dari saya dan keluarga

rosli said...

Salam Az,

Jika ke bangi masa musim Raya nanti jgn lupa call saya dulu.

rosli said...

Salam CR,

Wow lagi awal makan rendang mesti best tu....hari ni tiba giliran saya pulak

nadz said...

Assallamualaikum Rosli,
Selamat Berhari Raya,

Sebesen besar ayam goreng..
Kalau masak guna dapur kayu lagi best ni...

Jemput ke Kedah, rasa ketupat daun palas..........

rosli said...

Salam Mama Nadz,

Betul tu, duu arwah mak saya guna dapur kayu,,,,memang sedap sgt rasa rendang tu....