Tuesday, June 19, 2012

ALLAH TIDAK PERNAH PENAT

Assalaamualaikum wbt,

Hadith :

Diriwayatkan daripada Aisyah r.a :” Ketika saya sedang duduk dengan seorang perempuan, datang rasulullah SAW dan bertanya kepada ku :”Siapa dia?” Aku menjawab :” Si fulanah” dan aku ceritakan kepada nabi SAW bahawa dia beribadah dengan berlebihan. Nabi SAW bersabda dengan memperlihatkan tanda tidak bersetujunya. “Perbuatan baik yang dilakukan secara berlebihan tidak akan membuat Allah letih (untuk memberi pahala) namun engkaulah yang akan letih dan ad-din (perbuatan baik-ibadah yang paling dicintai Allah SWT) adalah yang dikerjakan secara tetap.”

 
(al-Bukhari)Huraian
 
Wasatiyyah atau sikap bersederhana merupakan salah satu daripada ajaran yang diterapkan kepada umat Islam seluruhnya yang merangkumi segenap aspek kehidupan. Tidak terlalu melampau dan tidak pula terlalu mengambil mudah akan sesuatu perkara atau urusan. Oleh itu Islam merupakan satu agama yang sederhana dan memerintahkan agar umat Islam juga turut bersederhana dalam kehidupan seharian mereka termasuk hal-hal ibadat. Ini bersesuaian dengan maksud firman Allah SWT di dalam surah al-Baqarah 185 yang berbunyi : “Allah menghendaki untuk kamu kemudahan dan tidak menginginkan kesukaran…“ Melakukan sesuatu ibadah atau perintah Allah dan Rasul-Nya secara melampaui batas akan melahirkan satu ibadah yang boleh memberatkan seseorang individu hingga menjadi satu bid’ah manakala terlalu meringankannya pula akan menjerumuskan kepada meninggalkan terus ibadah tersebut. Yakinlah dengan ganjaran dan janji Allah yang tidak pernah memungkiri janji-Nya.

4 comments:

mama ju, said...

Terimakasih masuk blog saya dan jelaskan ttg belut cantik tu.

Kemarin dulu ada kongres watasiyah di pwtc. Ramai bos2 hadir. Moga kita semua memahami.

Ayah Zain said...

as salam hj li

kenapa saya sejak akhir2 ini terasa bebenar kepenatan.

rosli said...

Mamaju,

Tk kerana berkongsi maklumat dan ilmu

rosli said...

Hj AZ,

Kita jika sudah berumur 45 ke atas dan tidak selalu senaman atau menjaga diri memang gitu, saya yang baru 49 pun mudah sgt terasa letih dan penat skrg. Samalah kita....cepat letih dan kepenatan