Tuesday, January 25, 2011

PANORAMA INDAH DI TANGKUBAN PERAHU (TP)- PART 1

Salam,
Kata orang kalau ke Bandung tak sah kalau tidak ke Pergunungan Tangkuban Perahu,  ini kunjungan kami kali kedua,  disambut cuaca sejuk dan ramai peniaga barangan cenderamata dan produk gunung . Kali ini aku benar2 menggunakan  khidmat Nikon D90 aku dan untuk hilangkan rasa terkilan kerana panoramanya begitu indah sekali.

Wajib bergambar di sini dengan isteri dan anak2

Cuma keselesaaan kami diganggu gugat oleh peniaga yang begitu mendesak hingga menyebabkan kami segera meninggalkan puncak gunung tersebut....

 Kawah Tangkuban Perahu

 Famili aku dari pondok peninjau

 Peniaga jalanan sedang mengerumuni pelancong

 Gerai2 di puncak TP

 Ukiran dari batu gunung kata penjual

Angklung sinonim dengan Bandung
 
Luas mata memandang

Menghargai kebesaran Allah s.w.t

Indah.......permai......

Lagi peniaga ukiran batu gunung

Kalau nak bergaya ada banyak pilihan

Kasut bulu arnab dan produk strawberry

Pengusaha kuda pun ada

Kalau nak  bergaya dengan topi pun ada

Topi dan beg bulu arnab

Kantor Meteorologi yang menjaga gunung TP

Selepas ini entri perjalanan menuju ke puncak TP dan perjalanan turun dari TP.

7 comments:

Rozali said...

Assalamualaikum En Rosli

Insyaallah
kalau ke bandung sekali lagi nak pergi ke TP
nampak menarik sungguh

Wassalam

nadz said...

Assallamualaikum Rosli,
Mama Nadz tak pernah sampai Bandong lagi..Nak juga buat perancangan ke sana satu hari..
Mungkin cuacanya sedingin Brastagi..
Kenapa ya peniaga di sana suka mengacau pelancong..rimas betul masa serupa mcm di Medan dulu .

rosli said...

Salam Hj Rozali,

Bagus jugak tu, bertukar angin panas ke hawa dingin....segar udara di atas sana dan ditambah dengan bau belerang..

rosli said...

Salam Mama nadz,

Cuaca di puncak Berastagi lebih kurang sama sejuk dengan ouncak TP.

Cuaca Bandaraya Bandung antara 24 hingga 28 pada sebelah siang, tk panas, tp nyaman dan kerap mendung dan hujan.

Peniaga mereka sama saja di mana2 Medan dan Bandung....keperluan kehidupan yang begitu mendesak agaknya, tp kalau kita menolak dengan baik mereka akur.

Faeez said...

salam..En. rosli..
sy berminat gak nak ke bandung..tp x tau nak pilih travel agency apa? any suggestion?

rosli said...

As Salam Faeez,

Actually kami pergi ke Bandung sendiri2 saja, tidak gunakan mana2 agensi, tp kalau you nak cuba dengan Andalusia Travel pun ada, lagi satu ada byk travel agen spt mana dalam paper. Tp kalau nak pergi secara bebas pun ok jugak, dapatkan tiket murah Air Asia, di lapangan terbang ada byk pemandu pelancong, cuma kena pandai bargain dan jangan sampai tertipu dengan pemandu pelancong di sana.

Wak Gelas™ said...

wak pon blom penah pegi Bandung..,, ehhEe