Friday, February 19, 2010

MASAK LEMAK CILI API PEKAT

 Salam,

Musim cuti sekolah CNY ni wife pun tak sibuk,  so dia ada banyak masa nak masak .  Aku ni dahlah BB naik sejak Rabu lalu, dia pulak masak lemak cili api kegemaran aku....pekat.... Terliur .....lepas makan nanti kena telan ubat pulak. Ni dia masak lemak cili api campur bunga kantan dan daun limau purut:

 

  

Dua jenis sayur pun disediakan,  bayam goreng dan labu air goreng bercili:

 

Bila aku tanya wife nape masak lemak cili api pekat-pekat,  sedangkan BP aku naik,  dia kata "anak- anak suka"....aku tak kira nak makan jugak.....
Tapi aku mintak wife tolong buatkan barli panas dan masukkan daun pandan dan jangan manis sangat....Ni dia barli baru nak masak,  air pun belum panas lagi....peberet aku dan anak2 aku... Terima kasih yang tidak terhingga pada wife aku ni.


 


17 comments:

normala said...

salam en rosli,

Pertama kali ziarah.


masak lemak cili api memang sedap..tapi kolestrolnya tu yg menghalang saya. Sekalisekali makan gak. Wife org negeri ke?

sonata anak kancil said...

marvelous-marvelous.....mengancam! buat diriku tergoda masakan itu! kelmarin diriku masak lemak pisang + cili padi...perghhhh.......

rosli said...

Salam Normala,

Wife saya orang Muar. Terima kasih ziarah rumah saya ni....baru sangat berblog...rumah ringkas ajer ni...

rosli said...

Salam Hjh Sonata,

Sedap jugak tu....next entri Hjh tunjuk gambar k.

Che' Pit said...

salam che rosli
sedap tu masak lemak..
CP suka masak lemak kuning ayam.. sedappp

rosli said...

Salam CP,

TQ, mgkn satu hari nanti CP boleh datang ke rumah saya, jangan datang mengejut tau, pelan dan bagitau....boleh masak yang pekat2 dan sedap2

Ayah Zain said...

alam Rosli,

tergoda naluri selera ku ini. ermmmmmmmmmmm

manzlie said...

salam rosli..

aduhhhh..cl dah terliuq lahh..mana nak cari nihhhhh....

walam

Rozali said...

Assalamualaikum En Rosli

masa melancung ke Bandung tu hari mukin lemak dah banyak keluar

cuti2 ni pekena lebih sikit xpa lee

Wassalam

KAMATO said...

ada apa2 petua ke minum bali pandan,apa pun no aku 0193153135

rezeki said...

salam rosli

makan je , lps tu makan ubat he he

rosli said...

Salam AZ,

Saya kenal kawal makan skrg ni.....

rosli said...

Salam CL,

Cuti akan datang Julai ni, kita pekena masak lemak pulak ok. Masukkan dalam kalender dan buku tiga lima CL ok.

rosli said...

Salam Rozali,

Kalau jadi gi Bandung jangan lupa bawak duit lebih masa gi factory outlet FOR MEN....kalau beli cenderamata yang tepi jalan tu atau yang datang mengendong cenderamata tawar 75 peratus....saya wpun dah biasa terkena jugak baru2 ini....takpe lah....rezeki mereka....

rosli said...

Salam Kamato,

Tak ada apa petua pun, cuma suka bau wangi pandan tu....best je bau pandan tu....

rosli said...

Salam Rezeki,

Betul tu, lepas makan yang berlemak ,.....ubat kena makan lebih....doktor geleng kepala ajer....

Che' Pit said...

salam che rosli

insyaAllah, kalau che rosli sudi jemput, sy pun berbesar hati sudi dtg, ngeh ngeh ngeh..

nanti sy leh bawa geng2 lain, hanis, syima, atikah..

x jauh pun balakong ke bangi tu, hehe