Tuesday, July 20, 2010

PEMANDANGAN INDAH DAN BERJEREBU KL DAN LEMBAH KLANG - 18 JULAI 2010

Salam,

Masa baru sampai kat Restoran Berputar ni ,  belum jam 12 pm,  pemandangan masih jelas. Aku sempat snap beberapa foto pemandangan dan bangunan yang menjadi mercu tanda KL ,  antaranya Menara TM ( Rebung), Menara berkembar Petronas dll, tapi bila masuk jam 1  petang  lebih dah mula jerebu dan ada sesetengah tempat hujan renyai2....jerebu mula menebal....

Menara TM dan selatan Lembah Klang

Menara Berkembar Petronas dan timur Lembah Klang

Bumbung biru tu Masjid Negara, Pusat Islam,
Menara Dayabumi (putih) dan Agro Bank

Menara Maybank, tengah2 KL

Menara DBKL, PERNAS ( Menara Tun Razak) 
dan belakang tu Bank Negara Msia

Menara baru CIMB

Yang tengah tu adalah pembinaan 
Istana Negara yang baru, cantik...

Sekolah Men St. John dan Convent Bukit Nanas

Menara PWTC/UMNO , Legend Hotel dan The Mall
Utara Lembah Klang

Menara Celcom dan wilayahnya

Bumbung biru tu Istana Budaya, sebelah tu 
Perpustakaan Negara ,belakang tu 
Tasik Titiwangsa dan depan tu Hospital KL ( HKL)
Menara PNB, Tabung Haji  dan 
sekitar Ampang Park

Area Bukit Bintang,  yang hijau tu LOT 10, 
Bgn Yayasan Selangor ( tempat kerja aku dulu) dan 
Bangunan UDA,  BB Plaza dll
Berjaya Times Square dan area Jalan Imbi, 
Sg Wang dan Bkt Bintang

Menara Dewan Bahasa dan Pustaka,  
sebelah kiri belakang tu Menara MAA dan
yang belakang tu Lapangan Terbang Sg. Besi

Menara Arab Malaysian Bank

PDRM/ Bukit Aman

KL Sentral, Hotel Hilton, Hotel Le Meridian 
dan area Brickfield

Sebelah kanan tu Stadium Merdeka 
dan Stadium Negara

Stesyen Kajicuaca Bukit Nanas

Semua gambar di atas di snap dari 
Restoran Berputar
Menara KL ni.

Sekadar berkongsi pengalaman,  tahun 1995 ketika pembinaan Menara ini masih belum siap sepenuhnya aku berpeluang naik ke atas sekali bahagian bumbung Menara KL , ketika itu mengiringi pegawai2 kanan dari Institut Teknologi Bandung yang mengadakan lawatan ke sini....tak dapat nak share gambar sebab masa tu kamera masih lagi guna filem.....gambar tu pun aku dah tersalah letak dan tak boleh nak scan. Sekarang semua lebih mudah dengan kamera digital....

8 comments:

Rozali said...

Assalamualaikum En Rosli

Indahnya negara Malaysia ku tercinta


nampak sekali bangunan tempat saya bekerja

taniah, gambar2 yg menarik

Wassalam

rosli said...

Salam Rozali,

Wpun saya membesar dan sekolah kat area KL dan PJ, skrg KL lain sgt, tu yg amik kesempatan snap photo, memang indah, cuma yang tak berapa ok jerebu tu yg agak tebal.

By the way office you di mana dan bangunan apa?

mama ju, said...

Tkasih sdr. Kalau pakai camera cekei tak dapatlah nak ambek gambar2 tu..Seronokkan dapat menikmati keindahan bangunan2 glamour tu..

kak su said...

Salam En Rosli

Tak sangkakan Kuala Lumpur begitu membanggun dengan hutan batu.

Laporan yang lengkap.

Alhamdulillah.

Wslm

مسافر_اسلام said...

Salam en. Rosli. Subahanalallah..cantik pemandangan KL. Jerebu sikitkan. Perkara biasa la kan, KL udaranya kotor. MI pun tak pernah sampai, apatah lagi nak sampai ke menara. Blog tuan membuatkan satu inspirasi utk MI sampai, insyaAllah.

rosli said...

salam Mama ju,

TK, sekadar berkongsi gambar untuk tatapan kawan2

rosli said...

Salam Kak su,

TK, memang KL skrg ni terlalu cepat membangun dari segi bangunan dan infra, tp dari segi kemaknusiaan makin teruk, tgk entri saya selanjutnya.....manusia semakin hilang pertimbangan kewarasan

rosli said...

Salam MI,

Insyallah tuan akan sampai ke sini satu hari nanti. Amin