Tuesday, May 11, 2010

MAKNA DALAM BACAAN SOLAT

Salam,

Sekadar berkongsi apa yang kita selalu baca dalam solat dan tidak tahu apa maknanya kecuali orang yang sekolah arab dan mahir bahasa arab.

Segala puji bagi Allah, Tuhan yang menciptakan kita dari Air yang hina sehingga menjadi bayi seterusnya menjadi manusia. Tetapi apabila dewasa atau matang kenap kita melawan segala Suruhan Nya.  Adakah kita tidak mengenang budi Allah yang menciptakan dan dengan rezki yang kita dapat setiap hari dan meberikan udara untuk kita bernafas setiap hari, tidakkah kita berfikir atau bersyukur dengan segala Anugerah Nya.  Jadi dikesempatan ini saya sebarkan/forwardkan makna bacaan solat yang kita baca setiap hari.....untuk dijadikan renungan dan iktibar yang boleh diamalkan.


Allah Maha Besar
Doa Iftitah
Allah Maha Besar dan segala puji bagi Allah dengan banyaknya.
Maha Suci allah sepanjang pagi dan petang
Aku hadapkan wajahku bagi Tuhan yang mencipta langit dan bumi
dengan suasana lurus dan berserah diri dan aku bukan dari golongan orang mushrik.
Sesungguhnya solatku,ibadatku, hidupku, matiku adalah untuk Allah Sekelian alam
Tidak ada sekutu bagiNya dan kepadaku diperintahkan untuk tidak menyekutu bagiNya
dan aku dari golongan orang Islam.

Al Fatihah
Dengan nama allah yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani
Segala Puji bagi Allah, Tuhan semesta alam
Yang Maha pemurah lagi Maha Mengasihani 
Yang menguasai hari Pembalasan
Hanya Engkaulah yang kami sembah dan hanya kepada Engkau kami mohon pertolongan
Tunjukkilah kami jalan yang lurus
Iaitu jalan orang-orang yang Engkau kurniakan nikmat kepada mereka, bukan jalan mereka yang Engkau murkai dan bukan jalan mereka yang sesat.

Bacaan ketika rukuk
Maha Suci Tuhanku Yang Maha Mulia dan dengan segala puji-pujiannya

Bacaan ketika bangun dari rukuk
Allah mendengar pujian orang yang memujinya

Bacaan ketika iktidal
Wahai Tuhan kami, bagi Engkaulah segala pujian

Bacaan ketika sujud
Maha suci TuhanKu yang Maha Tinggi dan dengan segala puji-pujiannya

Bacaan ketika duduk antara dua sujud
Ya Allah  ,ampunilah daku
Rahmatilah  daku,
kayakan daku
angkatlah darjatku
rezekikan daku
berilah aku hidayah
sihatkanlah daku dan 
maafkanlah akan daku

Bacaan ketika Tahiyat Awal
Segala penghormatan yang berkat solat yang baik adalah untuk Allah
Sejahtera atas engkau wahai Nabi dan rahmat Allah serta keberkatannya
Sejahtera ke atas kami dan atas hamba-hamba Allah yang soleh.
Aku naik saksi bahawa tiada Tuhan melainkan Allah dan aku naik saksi bahawasanya 
Muhammad itu adalah pesuruh Allah.
 Ya Tuhan kami, selawatkanlah ke atas Nabi Muhammad

Bacaan ketika Tahiyat Akhir
Segala penghormatan yang berkat solat yang baik adalah untuk Allah
Sejahtera atas engkau wahai Nabi dan rahmat Allah serta keberkatannya
Sejahtera ke atas kami dan atas hamba-hamba Allah yang soleh.
Aku naik saksi bahawa tiada Tuhan melainkan Allah dan aku naik saksi bahawasanya 
Muhammad itu adalah pesuruh Allah.
Ya Tuhan kami, selawatkanlah ke atas Nabi Muhammad dan ke atas keluarganya
Sebagaimana Engkau selawatkan ke atas Ibrahim dan atas keluarga Ibrahim
Berkatilah ke atas Muhammad dan atas keluarganya sebagaimana Engkau berkati  ke atas
Ibrahim dan atas keluarga Ibrahim di dalam alam ini.
Sesungguhnya Engkau Maha Terpuji lagi Maha Agung.


Doa Qunut 

Ya Allah, berilah aku petunjuk sebagaimana orang2 yang telah Engkau tunjuki.
Sejahterakanlah aku sebagaimana orang-orang yang telah  Engkau sejahterakan.
Pimpinlah aku sebagaimana orang-orang yang telah Engkau pimpin.
Berkatilah hendaknya untukku apa-apa yang telah Engkau berikan padaku.
Jauhkanlah aku daripada segala kejahatan yang telah Engkau tetapkan.
Sesunguhnya hanya Engkau sajalah yang menetapkan, dan tidak sesiapapun yang berkuasa menetapkan sesuatu selain daripada Engkau.
Sesungguhnya tidak terhina orang memperolehi pimpinanMU.
Dan tidak mulia orang-orang yang Engkau musuhi.
Telah memberi berkat Engkau, ya Tuhan  kami dan maha tinggi Engkau.
Hanya untuk Engkau sahajalah segala macam puji terhadap apa-apa yang telah Engkau tetapkan.
Dan aku minta ampun dan bertaubat kepada Engkau.
Dan Allah rahmatilah Muhammad, Nabi yang ummi dan sejahtera ke atas keluarganya dan sahabat2nya



" Wahai Tuhanku, aku tak layak ke SyurgaMu...namun aku pula tak sanggup ke NerakaMU.....kamilah hamba yang mengharap belas kasihan darimu. Ya Allah jadikanlah kami hamba2mu yang bertaqwa...ampunkan dosa2 kami,  kedua ibubapa kami, dosa semua umat2 Islam yang masih hidup mahupun yang telah meninggal dunia". Amin.

p/s Sekadar berkongsi , jika ada yang  terkurang , tertinggal atau tidak tepat mohon diberi teguran dan pandangan.  TK

27 comments:

Rozali said...

Assalamualaikum Rosli

terima kasih
dapat saya berkonsi ilmu

Wassalam

mama ju, said...

Terimakasih kerana perkongsian maklumat.

Pahala untuk tuan. Insyallah.

shami2 said...

Salam cik rosli..

Sungguh baik perkongsian dalam n3 ni...alhamdulillah kalau kita yg tak pandai bahasa arab pun kalau diusahakan untuk menghafaznya ..dan memahaminya insyallah pasti solat kita jadi....khusyuk tawaduk kan...sob..sob... jom kita memperkemaskinikan ingatan kita semua...

taj said...

salam,

rosli...terimakasih atas N3 ini...mohon copy N3 ini nak mendalami maknanya...tahu baca tapi xtahu makna...jd kurang penghayatannya...

Hajah Zainab bt Abdullah said...

salam Rosli,

bila kita tahu makna, ianya boleh meningkatkan penghayatan kita sewaktu solat. terima kasih.

Areef Ibn Naim said...

Salam ziarah,

Jom join contest mudah di blog sy... Tq...

Azima said...

Salam En.Rosli,

Tkasih atas perkongsian yg bermanfaat ini..
Solatpun lebih kusyuk bila dapat menghayati makna tersebut...InsyaAllah

rosli said...

Salam Rozali,

Tk kerana menyokong usaha ini. Saya pun sekdar menyampaikan apa yang saya perolehi melalui email di pejabat

rosli said...

salam mamaju,

TK , Insyallah pahala juga utk semua pembaca dan rakan saya yg forward email kepada saya sebelum ini.

rosli said...

salam shami2,

Betul tu, kalau kita faham maknanya kita akan lebih khusyuk semasa solat.

rosli said...

salam Taj,

Amik la,saya pun suka nak share dengan semua pembaca blog dan saya pun dapat dari email, kalau di pejabat , klu ada ada apa2 you nak email pls forward pada saya, add saya irosli@.....

Kalau dapat nama penuh you dan add ofc you saya boleh share byk lagi artikel agama

rosli said...

Salam hjh zainab,

Betul tu, lebih penghayatan selepas tahu makna bacaan kita

rosli said...

Salam Areef,

TK kerana menjengok blog saya.

rosli said...

salam azima,

Betul tu, lebih penghayatan selepas tahu makna bacaan itu.

manzlie said...

salam from Makkah...

alahmdulilah...satu peringatan dan pengkonsian yang berguna untuk kita semua..

aminnn


waslam

rosli said...

Salam CL,

Betul tu, sbb tu bagi mereka yang tahu bahasa Arab dan hafiz Quran untung sangat, mereka faham semua makna bacaan itu.

Noor said...

Salam Tn Rosli..

dah lama kak ngah tak tinggalkan jejak kat sini.. satu perkongsian ilmu yang bagus.. masa kak ngah kecik2 dulu, arwah ayahda selalu suruh kita orang baca & faham pengertian bacaan2 dalam solat.. kak ngah selalu kata kat ayahda, lagu mana nak hafal semua tu.. panjang sangat.. pas tu ayahda kak ngah kata.. tak boleh hafal sebijik2 ayat tu pun tak pa, Allah tak marah.. yang penting bila kita boleh baca, kita kena paham apa yang kita baca.. barulah kita kusyuk bila bersolat.. dan akan terasa kemanisan didalam beramal ibadat..

betul apa yang dikata oleh ayahda kak ngah dan sekarang, kak ngah praktikan kepada anak2 kak ngah pula.. semoga Allah merahmati hidup kita semua.. amin

psstt.. maaf terbercerita lak pasai ayahda kak ngah..

Muhammad Hilmi said...

Salam cik rosli

Perkongsian ilmu yang baik untuk diri kita isteri dan anak2...mudah-mudahan hidup kita selamat dunia & akhirat insyallah

rosli said...

Salam Noor,

Tk berkongsi apa yang bapa Noor ajar dulu, tu pun satu perkongsian yang baik. Saya dulu emak dan abah hantar belajar sekolah agama, tp kekadang masa kecik kita tipu mereka, bila dah tua2 ni terasa rugi sebab tak betul belajar agama masa muda dulu.

Skrg baru nak belajar dan sedar kepentingan bacaan tersebut. Masih bersyukur.

Noor, its ok kalau komen panjang, saya terima semua yang baik dan akan perbaiki jika adayg terkurang.

rosli said...

Salam Muhd hilmi,

Betul tu, saya pun berkongsi ilmu di mana yang boleh dan mudah difahami oleh pembaca. Tk atas sokongan ini.

rezeki said...

salam rosli

alhamdulillah, jika kita memahami apa yg kita baca dalm solat , insyallah solat kita kan lebih khusuk

rosli said...

Salam rezeki,

Betul tu, Insyallah kita akan lebih khusyuk

Ayah Zain said...

Salam Rosli

terima kasih atas info

rosli said...

Salam AZ,

Sama2 kita berkongsi ilmu

41241v said...

Jzkk kerna kongsi maklumat..
slalu terfikir nak cari makna dlm BM, baru skrng jumpe..
mintak izin nak copy paste

Anonymous said...

I like the valuable info you provide in your articles. I'll bookmark your blog and check again here regularly. I'm quite certain I will learn many
new stuff right here! Best of luck for the next!


Also visit my web-site - blowjobrules.com

Anonymous said...

It's impressive that you are getting thoughts from this post as well as from our argument made here.

Feel free to surf to my web-site; http://assfucked.org