Monday, April 19, 2010

BERBUDI PADA TANAH/PASU - ANGGUR MASAK RANUM MASAM2 MANIS

Salam,

Masih ingat entri aku terdahulu pasal anggur di Bandar Baru Bangi. Ada lagi satu tangkai kecik anggur aku yang dah kira masak ranum...

18 april 2010
Tu dia ada 11 biji anggur.

Berbudi pada tanah atau dalam pasu memang berbaloi.  Selain itu, aku juga tanam pokok limau purut, limau kasturi, pokok kari. 

Limau purut
Daun kari
Limau kasturi
Pucuk baru pokok anggur

Pokok bunga pun banyak,  ini sebahagiannya ada  Bunga Raya, Bunga Kertas, Kemboja China, ada yang aku tak tau namanya,terlupa dan ada yang main tanam ajer.  Syukur semua masih hidup segar.  





19 comments:

مسافر_اسلام said...

Salam en Rosli,
Cayak la...igat org pumpan je ke yg pandai menanam...org lelaki pun boleh kan..
berbudi kepada tanah, ini la hasilnya.
Alhamdullah..

rosli said...

Salam MI,

Dulu tangan saya panas jugak, pokok habis mati. Tahun 1992 mula tanam pokok smpi skrg....ok dah, sejuk sikit tangan ni, kena byk 'bercakap' dengan pokok, baja, memangkas dan menyiram. Syukurlah buat masa ni.

manzlie said...

salam from Makkah..

alhamdulilah..syukur..tangan haji menjadi gsk menanam pokok yer..

walsma

Mohd Saad Hamid said...

Salam Tn Rosli.

Tahniah tanaman menjadi. Syukur pd Allah swt.

Note: Setiap kali masuk blog tuan, ada virus warning!

mama ju, said...

Salam sdr Rosli

Wah mama suka tang pokok2 ni. Ada anggur tu yang mahal!

KAMATO said...

Agak sayang nak makan anggur bertuah tu

rosli said...

Salam CL,

Syukur setakat ni boleh hidup pokok yang ditanam. Cuma masa saya agak kurang dngan tanaman ni. Saya akan usahakan lebih masa lagi

rosli said...

Salam Tn Hj saad,

Syukurlah tangan sedikit sejk masa ni.

p/s Pasal nota warning tu, boleh bagi tips apa perlu saya buat. Saya dah cuba mcm cara nak buang tp masih ada lagi, saya pun malu kekadang tgk warning tu.

rosli said...

Salam Mama ju,

Hajat saya nak tanam anggur (wpun masam) tercapai sejak lebih 20 tahun lalu. Syukurlah wpun dalam pasu. Saya dah dapat sikit pengalaman tanam pokok anggur ni.

rosli said...

Salam Kamato,

Betul tu, agak sayang, masih atas pokok tu lagi, tgklah samada rezki saya, rezki burung or rezki tupai saya redho. Hati saya puas wpun berbuah cuma setangkai. Ada sikit pengalaman dengan kerenah pokok anggur ni. Tp saya byk belajar ttg kesabaran dengan pokok anggur ni.

مسافر_اسلام said...

Salam en. Rosli, alhamdullah sekarang dah semakin ok hasil tanaman pun dah boleh tuai...mungkin permulaan tu agak belum serasi lagi tu.

p/s: dalam latop saya tak ada warning tu...bila saya open di komp opis saya, anti virus saya detect ada somting.
Cuba scan guna antivirus avast untuk sistem dan avira untuk delete.

مسافر_اسلام said...

Virus: HTML/Infected.WebPage.Gen
Date discovered: 14/08/2007
Type: Trojan
In the wild: Yes
Reported Infections: Low
Distribution Potential: Low
Damage Potential: Low
Static file: No
Engine version: 7.04.01.62



p/s: ini data yang diberi oleh avira center. Ini virus Trojan. Jadi kena scan satu komputer.

Atikah said...

Salam En Rosli,
Sejuk tangan en rosli, tanam pokok menjadi hasilnya...

rosli said...

Salam MI,

TK atas makluman virus tu
Saya akan cuba buat cleaning nanti, saya guna dua jenis note book di rumah. Yang satu tu mmg tak ada protection, saya akan masukkan antivirus yang baru

Tanaman ni memang memerlukan perhatian baja dan air mesti cukup. Saya sedang luangkan masa

rosli said...

Salam atikah,

Saya masih lagi perlukan masa utk jaga pokok ni, kekadang tersalah tanah dan tersalah baja. Perlu masa utk keserasian

boxhousestudio said...

Assalamualaikum warohmatullah hiwabarokatuh rosli...suka tengok orang rajin turun ke taman, berbudi dengan tanah ... tambah tambah bila di tanam semua menjadi...pulak tu boleh di makan...Alhamdulillah...enjoy!!!....

rosli said...

Salam BHS,

Betul tu, syukur byk pokok yang menjadi, adalah satu dua yang tak menjadi

Ad Yadh said...

Assalam en rosli.. klu ubi kemboja bonsai lembik apa cara nk buat. Sy dah tak siram skg ni. letak bawah bumbung rmh ja. Mmg di kuaranteen dr kena air. Betul ke cara sy tu.

Ad Yadh said...

Assalam en rosli.. klu ubi kemboja bonsai lembik apa cara nk buat. Sy dah tak siram skg ni. letak bawah bumbung rmh ja. Mmg di kuaranteen dr kena air. Betul ke cara sy tu.