Friday, April 9, 2010

MASJID TUANKU MIZAN ZAINAL ABIDIN , PUTRAJAYA ( MASJID BESI)

Salam,

Dalam minggu ini aku berpeluang ke Putrajaya sekejap selepas menguruskan urusan peribadi di salah sebuah agensi di sanaMasa on the way nak balik aku nampak Masjid Besi ni, terus masuk parking dan amik kesempatan snap beberapa keping photo menggunakan hp aku  untuk dikongsi bersama. 

Salah satu tepi/sisi  Masjid Besi

Salah satu sisi tepi Masjid Besi,

Pemandangan dari kawasan parking Masjid besi menghala ke 
Masjid yang lagi satu tu.

Ruang kanan solat dari ruang solat utama.

Ruang solat utama luas, kemas dan nyaman untuk beribadat

Pemandangan dari bawah kubah utama, tertera nama ALLAH. 
Subhanallah , cantiknya.....

Bahagian belakang masjid,  cantik hiasan dan landskapnya 
menghadap Istana Kehakiman

Salah satu bahagian belakang masjid 

 Ruang solat sebelah kiri dari ruang solat utama

Gambar ini disnap dari dalam masjid

Banyak lagi angle dan sudut masjid ini  aku tak sempat snap. Kalau nak tengok gambar yang lebih cantik masuk blog Atikah, banyak gambar yang dia snap cantik2 yang menggunakan DSLR yang canggih. Selain itu, dalam internet banyak orang paparkan gambar2 Masjid Besi ini. Memang canggih dan cantik masjid ini.

20 comments:

Rozali said...

Assalamualaikum Rosli

saya tak sampai lagi ke masjid besi ni

bila siap masjid besi ni

tanda2 akhir zaman
masjid indah tesergam
tetapi sepi

Wassalam

Noor said...

Salam Tn Rosli..

dah dua kali kak ngah bawak anak2 p solat kat masjid nie.. pemandangan nyer chantek sungguh.. tetambah bila nak masuk maghrib.. syahdu je.. waktu2 petang angin bertiup kuat.. perghhh! best sehh.. tapiii, yang tak best nyer.. alahai, nak penuh satu saf untuk lelaki & perempuan pun susah.. sayup2 je jemaah lelaki kat bahagian depan.. hu hu

Ummi Humaira said...

salam akhi Rosli..

ummi pun sama gak dgn akhi Rozali , lum lagi sampai ke masjid tu ..

cerita kak ngah tu mbuat kan hati terkobar jer nk gi ke sana ..
gambaran nya dh nmpk di mata nih...

manzlie said...

salam from Makkah..


subhanallah...cantiknyer..


wasalm

Azima said...

Salam En.Rosli,

Cantik masjid tu..betol ckp Atuk Rozali tu..Di akhir zaman ni..masjid tersergam indah..tapi tak ramai yang pi solat..Seolah2 masjid tu utk perhiasan jer..xde maknenyer..

Wassalam

rosli said...

Salam Rozali,

Hope orang Putrajaya dan sekitarnya dapat meluangkan masa untuk ke masjid ini.

rosli said...

Salam Noor,

Memang sunyi ketika saya snap gambar. Sya pun akan cari masa waktu maghrib ke sana

rosli said...

Salam UH,

Bagus tu, klu ada masa dan ketika datanglah ke msjid ini.

rosli said...

Salam CL,

Memang cantik, cuma tarikannya saja yang tidak setanding MH dan MN

rosli said...

Salam Azima,

Kita semua bimbang dengan perkembangan itu. Jom ke sana.

مسافر_اسلام said...

Salam ziarah, cantik subahanalAllah.

w.salam

S said...

salam,
memang cantik.
kemudahan untuk beribadat yg disediakan oleh pemerintah.

rakyat hanya perlu bersolat 5 waktu berjemaah disana.

wahai kaum muslimin, dengarlah seruan Rasulullah.........

rosli said...

Salam MI,

Memang cantik masjid tu.

rosli said...

Salam S,

Betul tu, Hope bagi yang dok dekat dan ada masa cubalah ke masjid yang indah ini

zie said...

salam

solat jumaat baru penuh masjid ni.patutnya buat masjid kat kawasan perumahan baru lah ramai setiap waktu solat ni tak buat kwsn pejabat.....silap perancangan tu.

ridzwan-bakar said...

salam rosli,
InsyaALLAH, DIA akan mempercepatkan hasrat Li & isteri menunaikan Haji secepat mungkin. Amin

rosli said...

Salam Zie,

Betul tu, kekadang perancangan kerajaan ada yang tidak tepat, byk boleh diperkatakan, tp isu masjid ini sensitif utk diperkatakan. Hope di masa akan datang masjid ini akan lebih ramai ke sana.

rosli said...

Salam Dr Ridzwan,

Terima kasih atas galakan dan dorongan sejak tahun 2005, saya tak lupa semua itu, saya pun sedang berusaha dan berdoa ke arah itu. TK

boxhousestudio said...

cantek seni binanya

rosli said...

Salam BHS,

Kalau ada masa cubalah ke sana, mmg cantik