Sunday, March 28, 2010

MENU SARAPAN PAGI TADI

Salam,

Pagi tadi wife aku sajikan menu cekodok pisang dan murtabak D'Royal , Serimas yang dikirim/dibawa oleh sorang kawan wife aku yang datang dari Kuala Krai , Kelantan bersama suami dia yang berjalan ke rumah sedara mara di Serdang dan Bandar Baru Bangi ( pengantin baru).

Ni dia cekodok pisang tu

Ni dia murtabak special dari Kelantan tu..tebal dan sedap sangat

Selepas digoreng dan dihidang dengan cicah bawang khas tu

Oleh kerana sekarang di Kelantan musim buah mangga,  mereka hadiahkan kami jugak buah mangga 'Emas hitam",  manis sangat,  dah tinggal sikit, sebab malam tadi aku dah makan banyak jugak.

Dah tinggal sikit, aku dah makan banyak malam tadi

Ni cara aku yang kopek dan potong, yang penting sedap dimakan

Ada lagi buah yang mereka bawak,  ini mereka tanam di kebun belakang rumah mereka di Kuala Krai, Kelantan.  Tidak rugi berbudi pada tanah. Limau manis.




12 comments:

Rozali said...

Assalamualaikum Rosli

Buah mangga tu tinggal 4 biji je

mana nak cukup kami nak datang ni
CM, Azima, Atikah, Pak Itam sebiji seorang dah habeeh

he he

Wassalam

rosli said...

Salam Rozali,

Malam tadi saya dah 'belasah '6 biji', sori lah sbb tu tak jemput kawan2 datang rumah

Hajah Zainab bt Abdullah said...

salam rosli,

kak nab terliur murtabak tu...dijual kat kota bharu ke? kat mana yer? nanti suami kelek kota baru kak nab nak sutuh dia belikan :))

Che' Pit said...

salam che rosli

sedap kan ptg2 mcm ni makan jemput pisang dgn teh o, huhu..

jap g nak g depan jap, nak tgk kot2 ada jemput pisang hehe

sonata anak kancil said...

murtabak tu sedap!!! tak ajak dah kita ni....
cekodok pun feberet sy...he3x ( tekak orang lama...ni lah yang sedap...)

manzlie said...

salam from makkah..

bestnyer...cekodok...


nak sikit...


waslam

rosli said...

Salam hjh Zainab,

Murtabak tu mmg beli di KB, saya pun tak sure ,kwn my wife belikan , tp di kotak tu ada address

Hjh Nik Faizah Bt Hj Nik Abd Rahman
section 4, no 19, jalan Merbau
15300 Kota Bharu, Kelantan
no Tel: 09 7483898

Kalau suami 'kelek' KB elok cari tmpt tu, sedap murtabak tu.

rosli said...

Salam CP,

Saya pun dah lama tak pekena cekodok tu....syukur wife nak buatkan..

rosli said...

Salam hjh Zaleha,

Betul tu, tekak orang lama tak sama, cekodok dan lempeng masih dlm ingatan kita....

rosli said...

Salam CL,

Kalau dekat mmg akan hantar, klu yg dlm pek tu lain rasanya...klu CL teringin yg dlm pek tu bagi tau., boleh saya kirimkan.

Hajah Zainab bt Abdullah said...

salam rosli,

thanks for the info.

مسافر_اسلام said...

Salam en Rosli...sedapkan makan ramai2...ayah MI suka beli Murtabak gergasi..kat JB terkenal..besar tau...