Sunday, March 21, 2010

MENU 'UNGKEP' AYAM , PECHAL SAYUR , 'UNGKEP' DAGING DAN ASAM PEDAS JENAHAK

Salam,

Minggu lepas aku dan anak2 mintak wife aku buat ayam masak 'ungkep'.  Ni resepi orang Jawa,  lebih kurang macam kari kering.  Resepi dia nanti aku mintak dengan wife aku.
Terlewat post entri ni sebab nak bagi laluan pada  UMRAH 2008- CATATAN PERJALANAN MENCARI DAMAI DI HATI menamatkan episodnya.  Syukur semuanya dah selamat. Sekarang kita masuk bab2 makan pulak:

 Masih dalam kuali , nak siap dah,  bau dia wangi sangat..


Isi dia ayam dan kentang dan serai jangan lupa...

Menu kedua kegemaran aku pechal sayur.
Kacang panjang dan kangkung celor

Tahu dan taugeh celor

Kuah kacang pedas

Sedia untuk dimakan

Biasa menu begini wife aku buat hari sabtu atau ahad, kami satu keluarga memang suka lauk 'ungkep' ayam  dan pechal ni.

Ini pulak menu semalam,  aku mintak wife masak asam pedas kepala ikan jenahak dan menu kedua 'ungkep' daging lembu pulak.

Masih dalam kuali


Siap untuk di makan


'Ungkep ' Daging lembu masih dalam kuali


Siap untuk hidangan tengahari


Ikan sepat masin kegemaran aku, penambah selera.

Berselera sangat aku,  malam pun masih makan ungkep ini. Syukur dengan rezeki yang Allah beri ini.

8 comments:

Rozali said...

Assalamualaikum Rosli

Waduh waduh
terliur saya
kalau mak mentua lalu belakang
tentu tak nampak
he he

Wassalam

rosli said...

Salam Rozali,

Mmg betul tu....hehehe....

Sebab tu bila balik kg wife di Muar, saya selalu mintak mak mertua saya masakkan ungkep tu, ranking ungkep mak mertua mesti no 1. My wife pun admit....sifu dia...

Saya makan bersama mak mertua....tak kasi dia lalu belakang..saya dan anak2 mesti ucap terima kasih ada emak sebab masak ungkep yang sedap.

sonata anak kancil said...

tolonggggggg.....kasi itu resepi ungkep...!
nak masak jugak! jeles ditayang2nya lauk yang sedap....makan ni sure sapu bersih punya....

Atikah said...

Salam En Rosli,

Dah lama tak merasa masakan ungkep tu.... masakan jawa kan?

مسافر_اسلام said...

Salam..masakan jawe ya..wife memang org jawe ke..masakan jawe sahaja dia masak. Pecel pun kegemaran org jawe juga. Mak saya selalu masak. Sebab dia org jawe. Oh ya...org jawe minumanya air bandung dengan telur katak..nama je telur katak, tp bukan telur katak.
Nanti bila saya singgah di Bangi boleh rasa asam pedas yg special tu ye..
Semua PDKM cakap sedap je...nak try juga ya en Rosli...
Insyallah..

rosli said...

Salam Hjh Zaleha,

Bagi saya masa skit sbb yang nak karang resepi ni wife saya. Saya akan forward dlm blog hjh nanti

rosli said...

Salam Atikah,

Betul tu masakan Jawa, wife saya orang Jawa Johor

rosli said...

Salam MI,

Mmg tu masakan Jawa, Kalau datang Bangi inform saya, ada rezeki you boleh rasa masakan Jawa tu.