Monday, March 8, 2010

ZIARAH LUAR MADINAH -- MASJID QUBAH PART 5

Salam,

Semua aktiviti lawatan keluar Madinah telah dirancang sempurna oleh pihak Andalusia antaranya Masjid Qubah, Ladang Kurma, Jabal Uhud,  Pasar Kurma, Masjid Qiblatain dan banyak lagi.Kesemuanya aku teruja sangat, tetapi yang paling aku teruja adalah melawat Ladang Kurma !. Nape ladang kurma.....nantikan entri seterusnya....

ZIARAH MASJID QUBAH

 
Biasalah mesti nak posing dulu , ziarah luar yang pertama


 
 Masjid Qubah

 
Pemandangan dari tempat letak bas

 
Pokok kurma hiasan ini merata di sini

 
Buah kurma sampai kering atas pokok

Jual kurma  pakai  lori kecik.... punya banyaknya kurma di Madinah

 
Sempat jugak beli tasbih kayu koka dan ole2 dari Madinah

 
Cantik masjid ini,  warna putih , punyai sejarah yang penting di Madinah
 
Masjid ini sentiasa menerima tetamu dari seluruh dunia dan tak pernah sunyi

 
Tak jemu mata memandang

Sejarah Masjid ini banyak diperkatakan dalam semua buku2 umrah dan ziarah , patutlah ianya jadi satu destinasi penting bagi jemaah umrah dan haji. Di lain masa jika ada kelapangan aku akan postkan sejarah dan peranan sesuatu tempat ziarah tersebut.

Lepas ni ladang kurma....peberet aku.

15 comments:

manzlie said...

salam Rosli..


sesungguhnyer masjid kubah mepunyai keistemewaan yang tersendri..aminnn


waslam

rosli said...

Salam CL,

Betul tu, saya dh baca sejarahnya, lupa nak masuk entri. Seuma yang travel agent rancang ada sebab, kita dpt pengetahuan dan byk sejarah zaman Rasulullah

Kak Sidah said...

Salam Rosli,

Yang akak tau masjid ni umpama dapat satu pahala unrah jika kita bersolat didalam nya, berwuduk di hotel terus ke masjid Qubah dan solat disana, itulah yg kami buat semasa berada disana setiap pagi, akak ada je rezeki, satu pemandu tu rela bawak akak untuk tiap2 hari semasa berada di madina, apalagi umpama org disorongkan bantal lah..

rosli said...

Salam Kak Sidah,

Betul tu, ada sejarah penting pasal masjid ni, saya lupa2 ingat....mgkn ini masjid pertama di Madinah di Zaman Rasulullah. Ada lagi sejarahnya...saya lupa....buku umrah ziarah saya dah sedekah pada sorang kawan. Best ye Kak Sidah dapat solat kat situ setiap hari.

Ayah Zain said...

Salam Rosli,

sayu pulak bila melihat semua n3 umrah ni terutama melihat wajah Rosli kat Raudah tu.

betul kata Rosli, hanya Allah sahaja yang tahu isi hati kita ketika itu di Raudah. Terlalu banyak nikmat Allah yang diberikanNYA.

Benarlah kata Allah, "Nikmat Allah yang mana satu yang kamu hendak dustakan?"

Kak Sidah said...

Salam Rosli,

Akak ingat pun macam tu , masjid pertama yang nabi dirikan sesampainya dia dimadinah, tolong rosli carikan infonya, takut salah pulak.

rezeki said...

salam rosli

ziarah luar dah jadi aturcara rutin jika ke sana, tempat ziarahnya serupa je, tapi apa yang dapat kita ambil iktibar dan pengajaran dari ziarah tu ialah semangat dan pengorbanan umat terdahulu di zaman Rasulullah s.a.w dalam menegakkan syiar2 islam

CM said...

salam

CM peminat setia catatan umrah ni,teruskan menulis yerr..terasa sangat rindu pada pengalaman umrah 24mei-3jun 2008 juga dengan Andulusia,tapi cm punya flight turun terus ke Madinah.

rosli said...

Salam AZ,

Saya bila buast n3 ni adakala saya seronok dan biasanya saya sayu, ego saya ditundukkan di Madinah dan ego saya dipatahkan di Makkah. Syukur...Allah nak beri hidayah...

Baru saya betul2 tau Kebesaran Allah masa tu...smpi skrg saya ckp dengan kawan2 yang ada niat nak gi haji dan umrah...jgn main2 bila di sana.....kalau kita ikhlas nak cari damai di hati, ketenangan , mencari jiwa yg hilang atau kosong....Makkah dan Madinahlah tempatnya...bukan di Venice, Rom, Itali,n.York, London , Paris, atau Indonesia atau Thailand...

rosli said...

Salam AZ,

Saya bila buast n3 ni adakala saya seronok dan biasanya saya sayu, ego saya ditundukkan di Madinah dan ego saya dipatahkan di Makkah. Syukur...Allah nak beri hidayah...

Baru saya betul2 tau Kebesaran Allah masa tu...smpi skrg saya ckp dengan kawan2 yang ada niat nak gi haji dan umrah...jgn main2 bila di sana.....kalau kita ikhlas nak cari damai di hati, ketenangan , mencari jiwa yg hilang atau kosong....Makkah dan Madinahlah tempatnya...bukan di Venice, Rom, Itali,n.York, London , Paris, atau Indonesia atau Thailand...

rosli said...

Salam Kak Sidah,

Kalau ada info tolong bantu saya. TK

rosli said...

Salam Rezeki,

Betul tu, bila dah kat sana, kita nampak kesan2 sejarah, lebih menghayati berbanding masa baca buku sejarah masa sekolah dulu. Mutawwif kata Rasulullah kalau nak ke Makkah atau sebaliknya amik masa 14 hari 14 malam....padang pasir luas dan panas....

rosli said...

Salam CM,

Saya tunggu entri CM dan kawan2 pasal umrah dan haji....semua ini bagi semangat pada saya nak buat haji ....pengalaman masing2 berbeza.

Flght you turun Madinah, so you tak rasa 5 jam dlm bas tu....tak penatlah...tp tak rasa adventure dlm bas lah.... its ok.

Hajah Zainab bt Abdullah said...

salam rosli,

kak nab sentiasa suka baca entri about haji & umrah.
cm pun pergi time tu ya? kak nab pergi 25/5 - 4/6/08! flight pun terus ke madinah! kak nab pergi dgn rayhar..kalau begitu kita dah pernah berjemaah bersama-sama di sana!

rosli said...

Salam Hjh Zainab,

Itulah kebesaran Allah, Hjh Zainab lebih kurang sama tarikh dengan CM, jumpanya di PDKM....saya pulak hari2 lalu tepi hotel CL, siap amik gambar lagi.....ada dlm entri selanjutnya nnti....dalam hati selalu cakap....ada ker org Msia kerja kat hotel ini ? Ada rupanya....masa tu saya tak kenal blog2 ni lagi....kalau kenal CL masa tu mgkn saya antara orang pertama bergambar di studio CL agaknyalah....